Zbog sudskih presuda neplanirano potrošeno 19 miliona

Dodajte komentar

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je Vlada prošle godine potrošila 19 miliona eura za izgubljene sudske sprove i da ta isplata predstavlja nedozvoljeno prekoračenje (nenamjenska potrošnja), jer taj novac nije bio planiran u budžetu. Taj podatak vrhovna revizija je navela u izvještaju o reviziji prošlogodišnjeg završnog računa koji je juče objavljen.

“Utvrđeno je da ne postoji osnov u Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonu o budžetu za 2017. godinu za prekoračenje budžetske potrošnje kod plaćanja sudskih presuda, te je iz tih razloga navedeni iznos kvalifikovan kao nedozvoljeno prekoračenje budžetske potrošnje za isplate koje su učinjene kod potrošačkih jedinica. Preporučuje se da se novac za izdatke po osnovu sudskih odluka planira godišnjim zakonom o budžetu“, piše u dokumentu DRI.

Najnoviji izvještaj DRI pokazuje da Vlada ne čini ništa kako bi riješila jedan od gorućih problema u javnim finansijama koji na godišnjem nivou iz budžeta odnosi značajne sume novca. DRI je u aprilu 2016. godine u reviziji izdataka za sudske sporove utvrdila da je ukupno je iz budžeta za sudske sprove (uključujući i radne sporove) od 2012. do kraja 2015. godine isplaćen 71 milion eura.

Vlada je proljetos objavila spisak državnih službenika koji su tužili državu zbog zakidanja na platama i naknadama i koji su proglašeni državnim neprijateljima koji nanose štetu državnom budžetu, ali nijesu objavljena imena državnih funkcionera čijim nezakonitim odlukama su izgubljeni ovi milioni. Premijer Duško Marković je tada najavio da će od naredne godine u svakom državnom organu i instituciji biti planiran novac za sudske troškove, pa će se znati ko pravi tu štetu i ko će da odgovara.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *