Trgovinski deficit država članica EU u avgustu porastao na više od 8 milijardi eura

Dodajte komentar

Vrijednost robnog izvoza 28-člane Evropske unije u avgustu iznosila je 159,2 milijarde eura, što je za 9,2 posto više u poređenju s istim razdobljem prošle godine, dok je uvoz skočio više od 10 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije, uvoz robe u EU u ovogodišnjem je avgustu dostigao vrijednost od 167,6 milijardi eura, što je za 10,3 posto više u poređenju s istim prošlogodišnjim mjesecom.

U avgustu je tako zabilježen manjak u robnoj razmjeni EU-a s ostatkom svijeta od 8,4 milijarde eura, nasuprot manjku od 6,1 milijarde eura u istom mjesecu prošle godine.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a u istom je razdoblju uvećana za 4,5 posto, na 262,9 milijardi eura.

Eurozona je u kolovozu izvezla robu ukupne vrijednosti 181,5 milijardi eura, što je za 5,6 posto više nego u istom mjesecu godine ranije. Robni uvoz uvećan je za 8,4 posto, na 169,8 milijardi eura.

Time je višak u robnoj razmjeni eurozone s ostatkom svijeta dostigao 11,7 milijardi eura, nasuprot 15,3 milijarde eura viška u istom mjesecu prošle godine.

Vrijednost robne razmjene unutar 19-člane eurozone u avgustu je uvećana za 5,1 posto na godišnjem nivou, na 140,7 milijardi eura, pokazale su prve procjene Eurostata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *