Plata 4.082 eura, bez posla samo 2,8 Bavaraca, ali CSU je doživjela fijasko

Otkaz poluvjekovne ljubavi Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) na parlamentarnim izborima u Bavarskoj nije se dogodila iz ekonomskih razloga.

Bavarski saveznik stranke kancelarke Angele Merkel izgubio je u nedjelju većinu u parlamentu te njemačke pokrajine, osvojivši 37,3 odsto glasova.

CSU je ekonomski Bavarsku vodila uspješno. Na vlasti je od 1962. godine, a sama nije Bavarskom vladala samo u mandatu 2008-2013. godina.

Bruto domaći proizvod Bavarske prošle godine je bio 45.810 eura po stanovniku, treći po veličini pokrajinski BDP u Njemačkoj. Bogatiji od Bavarske su gradovi-pokrajine Hamburg (64.567 eura) i Bremen. Njemački prosjek je 39.477 eura. Na dnu liste je istočnonjemačka pokrajina Meklenburg Forpomern (26.560 eura).

Prošlogodišnji bavarski rast bio je 2,8 odsto, a cijele Njemačke 2,5 odsto.

Od 12,9 miliona stanovnika Bavarske, nezaposleno je 207.005, pa stopa nezaposlenosti iznosi 2,8 odsto, prema prosječnih njemačkih 3,4 procenata.

Nezaposlenost među strancima u Bavarskoj je veća i iznosi 6,6 odsto.

Iz mjeseca u mjesec, tokom cijele ove godine, rastao je broj novootvorenih radnih mjesta u Bavarskoj, da bi u septembru bilo otvoreno 135.393.

Prosječna bruto plata zaposlenih s punim radnim vremenom u Bavarskoj je u drugom kvartalu ove godine iznosila 4.082 eura. Muškarci su zarađivali 4.310 eura, a žene 3.517 eura.

Ipak, predizborna predviđanja su se ostvarila, konzervativna Hrišćansko-socijalna unija doživjela je neuspjeh i drugi put od 1962. godine ostala bez apsolutne većine u pokrajinskom parlamentu.

Dojče Vele je ranije pisao da će, ukoliko padne lokalna vlast demohrišćana i Zelenih, jesen za kancelarku zbilja biti olujna.

Rojters prenosi da su glasovi CSU otišli ultradesnici, što je korak unazad koji nosi rizik širenja podjela unutar aktuelne njemačke vlade, ionako sklone krizama.

B92

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *