Nurković zabranio sporne poslove u Luci Bar

1 komentar

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković stopirao je namjere menadžmenta Luke Bar, kojim rukovodi direktor Zarija Franović, da nastavi sa praksom zaključivanja dugoročnih ugovora o zakupu prostora i infrastrukture kompanije, jer smatra da je to suprotno odredbama Zakona o lukama.

Do zabrane je došlo nakon pregovora Franovićevog menadžmenta sa firmom „TCK Montenegro“ u vezi sklapanja ugovora o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni Luke Bar na period do 2030. godine.

„Shodno članu 2 Zakona o lukama lučko zemljište i infrastruktura su u državnoj svojini. Pravo na korišćenje dijela luke, obavljanja privrednih djelatnosti kao i izgradnje, rekonstrukcije ili održavanja kao i finansiranja operativne infrastrukture i suprastrukture, za luku od nacionalnog značaja može shodno Zakonu o lukama dodijeliti jedino Vlada Crne Gore, uz zaključivanje ugovora o koncesiji”, istakao je ministar Nurković 14. septembra ove godine u mišljenju, kojim je zabranio posao menadžmentu Luke, a poslao ga je Franoviću i Odboru direktora.

Nurković navodi da “organ uprave nadležan za luke, na osnovu člana 9. Zakona o lukama vodi upravne i sa njima povezane stručne poslove koji se odnose na brigu o izgradnji, rekonstrukciji, održavanju, upravljanju, zaštiti i unapređenju luke i kontrolu nad izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom lučke infrastrukture i suprastrukture”.

Prema “Vijestima” dostupnim informacijama sa sastanka u Luci Bar, Franović je od svog odbora direktora tek u samoj završnoj fazi sklapanja posla tražio saglasnost. Odbor bije dao saglasnost jer nije dobio valjanu argumentaciju, već su se se obratili za saglasnost resornog ministarstva.

Nurković je u svom mišljenju zaključio da „Luka Bar nema pravnog osnova da zaključuje dugoročne ugovore“ suprotno odredbama Zakona o lukama sve dok se „pravno ne uredi osnov korišćenja koncesionog područja Luke Bar sa nadležnim organom“.

„Imajući u vidu da je u toku postupak za dodjelu prvenstvene koncesije Luci Bar, te da je neophodno kroz odgovarajući, na zakonu zasnovan model, regulisati odnose sa svim subjektima koji posluju na lučkom području, neophodno je da nam do 5. oktobra dostavite primjerke svih pojedinačnih ugovora koje na današnji dan Luka Bar ima zaključene sa subjektima koji obavljaju djelatnost na lučkom području, kao i sa subjektima čiji ugovori više nijesu na snazi“, ističe se u dopisu ministra Nurkovića upućenog direktoru Franoviću i Odboru direktora Luke Bar od 1. oktobra, u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Luka Bar je sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom 2008. zaključila ugovor o korišćenju morskog dobra na period od 12 godina, odnosno, do 31. decembra 2019, te je nakon donošenja Zakona o lukama 2011. zaključen aneks ugovora kojim se određeno lučko područje daje na korišćenje Luci Bar. Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore dao je, međutim, mišljenje “da je zaključeni aneks ugovora ništavan”.

Sve je po zakonu, nije bilo potrebe da se zove ministar

Na pitanje “Vijesti”, sa koliko kompanija je Luka zaključila ugovore od 01.08.2017. kada je postao direktor, Franović je odgovorio da je broj aktuelnih ugovora ukupno 128 i to 63 komercijalna ugovora i 65 o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni Luka Bar.

“Svi ugovori su u skladu sa Zakonom o lukama, Zakonom o slobodnim zonama i Zakonom o obligacijama. Većina ugovora je zaključena na jednogodišnji period, a jedan manji broj je sa rokom važenja do 31.12.2019. Jedini izuzetak predstavljaju dva dugoročna ugovora (na period od 12 godina, potpisana 2008. odnosno 2009), o zakupu poslovnih objekata koji su vlasništvo Luke koji ističu 2020. odnosno 2021. Realizacijom konkretnih ugovora Luka ostvaruje poslovne prihode u obimu koji obezbejđuje pozitivno poslovanje”, naveo je Franović.

On je istakao da, u ovom trenutku, “postoji naglašeno interesovanje više renomiranih investitora za ulaganje u razvoj pretovarnih i skladišnih kapaciteta na prostoru Slobodne zone Luke, a ukupna vrijednost investicija se procjenjuje na 25 do 30 miliona eura”.

“U pregovorima se najdalje odmaklo sa renomiranim proizvođačem cementa, koji se pominje u Vašem pitanju, tako da smo usaglašeni tekst predloga ugovora budući da očekivani prihodi premašuju iznos od 100.000 eura na godišnjem nivou, u skladu sa Stratutom Luke Bar ostavili na saglasnost Odboru direktora, nakon što je shodno standardima prošao internu verifikaciju. Odbor direktora, što nažalost nije prvi put, nije bio spreman da donosi značajne odluke za Luku, zaposlene, Opštinu i državu već su tekst predloga ugovora dostavili na mišljenje Ministarstvu saobraćaja, umjesto da donese Odluku koja je prevashodno u njihovoj nadležnosti. Naš je izričiti stav da uopšte nije bilo potrebe za tim”, istakao je Franović.

U prilog toj tvrdnji on je naveo da je kompanija operator Slobodne zone i da po tom osnovu ima prava i obaveze shodno čl. 15 i 16 Zakona o slobodnim zonama, kao lex specialisa, a da treća lica imaju status korisnika Slobodne zone.

“Shodno čl. 5 st. 2 Ugovora o korišćenju morskog dobra, Luka je stekla pravo, na osnovu izvršenih ulaganja u uređenje i izgradnju lučkog područja, da na ustupljenom lučkom području obavlja sve osnovne i dopunske djelatnosti pretovara i skladištenja roba i druge djelatnosti za koje je registrovana, kao i pravo na prihod po osnovu obavljanja djelatnosti na ustupljenom i novoizgrađenom lučkom području tokom trajanja Ugovora, a u cilju povraćaja uloženih sredstava”, tvrdi Franović.

On navodi da je članom 6 Ugovora o korišćenju morskog dobra predviđeno da Luka stiče “isključivo pravo korišćenja ustupljenog područja, što podrazumijeva da “za sve vrijeme trajanja Ugovora sva treća lica ne mogu ni pod kakvim uslovima steći ista prava koja su predmet Ugovora”.

“Član 10 st. 5 Ugovora predviđa da se sa korisnicima Slobodne zone, čiji program podrazumijeva izgradnju objekata na zakupljenom zemljištu, ugovor o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni može, bez prethodne saglasnosti Lučke uprave (koja je preuzela prava i obaveze Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom), zaključiti na vrijeme ne duže od perioda važenja Ugovora (12+18 godina)”, tvrdi Franović navodeći da Luka “nema nijedan ugovor koji bi mogao biti predmet sporenja”, kao ni jednog centa prihoda koje je ostvarila suprotno Zakonu o lukama.

Branković podnio ostavku zbog konflikta interesa?

Dugoročni zakup prostora za kompaniju Voli, na najatraktivnijoj lokaciji u centru Bara, i na imovini Luke Bar, ističe 2020. godine, ali je zakupac požurio i već u martu ove godine tražio produženje ugovora, u skladu sa prethodnom odlukom. “Vijesti” saznaju da je mjesečni zakup Volija 12.000 eura mjesečno.

Finansijski direktor kompanije Voli Branko Branković prošlog mjeseca podnio je ostavku u Bordu Luke Bar, a sumnja se da je bio u potencijalnom konfliktu interesa, na što je ranije, prema informacijama “Vijesti”, i upozoren iz Odbora direktora.

Naime, Voli je podnio zahtjev za produženje ugovora izvršnom direktoru Franoviću u martu ove godine, a za taj dopis nije znao Bord, iako je izvršni menadžment „već spremao predlog ugovora“.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *