Kartelsko udruživanje banaka na skeneru NBS

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije, koja je prije dva mjeseca napomenula da postoje pokazatelji da se banke “nedozvoljeno dogovaraju” o cijenama svojih usluga, kontroliše da li postoji kartelizacija u ovom sektoru.

U tom poslu joj aktivno pomaže Komisija za zaštitu konkurencije.

– Koristimo sve raspoložive kapacitete u cilju sprovođenja redovnih i vanrednih kontrola zakonitosti poslovanja banaka, a vršeći funkciju zaštite korisnika finansijskih usluga svaku uočenu nepravilnost u pojedinačnom slučaju provjeravamo dodatnom kontrolom zakonitosti određenog bankarskog proizvoda ili usluge – rečeno je Novostima u NBS.

Sredinom avgusta guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nagovestila je mogućnost postojanja kartelskog dogovaranja banaka u vezi sa cijenama usluga koje pružaju klijentima. Tim povodom istakla je da će “u toj oblasti biti posla za centralnu banku” i da “to ne rade neke, već to rade mnoge banke”.

U centralnoj banci podsjećaju na to da je upravo na predlog NBS donet set zakona s ciljem da se podstakne konkurencija između banaka, ne samo u vezi sa ponudom kredita, već i u vezi sa svim ostalim bankarskim proizvodima: tekućim računima, platnim karticama, uslugama koje se pružaju putem interneta i sl.

– Nakon donošenja ovih propisa, svaka banka razmatra i odlučuje na koji način će odgovoriti na podsticaje iz tih propisa – ističu u Narodnoj banci. S tim u vezi, kako dodaju, NBS preduzima različite mjere kako bi spriječila da se navedeni podsticaji u smjeru jače tržišne utakmice zaobiđu, pa je tako svojim odlukama precizirala pojedine odredbe zakona, zauzela jasne stavove u pogledu primjene tih zakona, a pored toga preduzima različite aktivnosti u cilju edukacije svih korisnika bankarskih usluga.

Narodna banka Srbije, kako ističu, aktivno sarađuje i, u skladu sa zakonom, razmjenjuje podatke sa Komisijom za zaštitu konkurencije koja je nadležna za utvrđivanje povrede konkurencije, što se odnosi i na bankarski sektor, te preduzimanje odgovarajućih mjera.

– NBS će i u narednom periodu obavještavati Komisiju kada primijeti postupanje banaka koje može ukazivati na bilo koju vrstu nedozvoljenog ponašanja, kao što su prećutni dogovori ili usaglašene prakse – ukazuju u centralnoj banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *