Naslovne strane dnevnih novina za 5. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Uprava carina efikasnije da evidentira dugovanja

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da postoji niz segmenata koje je potrebno unaprijediti kako bi Uprava carina efikasnije vršila naplatu i isplatu različitih potraživanja. U izvještaju koji je objavljen juče, navodi se da bi efikasnijoj naplati carinskog duga doprinijelo unapređenje sistema evidencija koje se odnose na carinske dužnike i njihovo praćenje.

Luštica i Luka Kotor značajni na berzi

Za crnogorsko tržište kapitala od velikog je značaja da se kompanije kao što su Luštica Development i Luka Kotor kotiraju na berzi, jer imaju veliki značaj za razvoj turizma, saopšteno je iz Montenegroberze. Predstavnici Montenegroberze, Luštice Development i Luke Kotor razgovarali su juče o saradnji i unapređenje korporativnog upravljanja.

CRNOJ GORI NEOPHODNE NOVE INVESTICIJE I POKRETANJE PROIZVODNJE

Svjetska banka očekuje da će Crna Gora tokom 2019. i 2020. godine zabilježiti prosječan ekonomski rast od 2,6 odsto, kao posljedica pada investicija u sektoru transporta i smanjenja lične potrošnje, navodi se u novom Redovnom ekonomskom izvještaju za Zapadni Balkan. U dokumentu “Viši, ali osjetljiv rast”, koji je u Podgorici prezentovao viši ekonomista Mark Šifbauer, stoji da će privrede šest država Zapadnog Balkana ove godine u prosjeku rasti 3,5 odsto. Za našu zemlju on je, pak, revidiran na stopu od 3,8 odsto – za poen više od ranijih projekcija nakon što su pristigle nove privatne i javne investicije, a turizam zabilježio rekordne rezultate. No, prema ocjenama Svjetske banke, nastavak nije toliko optimističan.

Dan

Carinski dug 4,44 miliona

Carinski dug privrednih subjekata iznosio je 4,44 miliona eura na dan 1. decembar 2017. godine, pokazuju podaci Uprave carina (UC) koje je objavila Državna revizorska institucija (DRI) u izvještaju o reviziji uspjeha “Efikasnost Uprave carina u sprovođenju mjera naplate carinskog duga.

Ekonomsko državljanstvo prodavao na svoju ruku

Vlada je na jučerašnjoj sjednici na predlog Ministarstva vanjskih poslova opozvala Damianoua Hristodoulosa sa dužnosti počasnog konzuia Crne Gore na Kipru, sa sjedištem u Nikoziji, jer je samoinicijativno i bez prethodne instrukcije ili saglasnosti ministarstva podržao i suorganizovao u Moskvi i Kijevu promocije programa ekonomskog državljanstva Crne Gore, koji Vlada još nije ni definisala.

Javni dug do kraja godine 75 odsto BDP-a

Crnogorska ekonomija će, prema projekcijama Svjetske banke (SB), naredne godine rasti po stopi od 2,8 odsto, što je procenat manje nego u ovoj, jer velike investicije u sektoru saobraćaja i infrastrukturna ulaganja polako usporavaju. Viši ekonomista Marc Schiffbauer kazao je da su izgledi za Crnu Goru i dalje pozitivni.

Pobjeda

Dogovaraju garanciju do 80 miliona eura

Crnogorska delegacija će na sastancima sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, koji se održavaju na Baliju od 10. do 16. oktobra razgovarati o drugom paketu podrške SB između 60 i 80 miliona eura, navodi se u informaciji koju jejuče usvojila Vlada.

Danska daje dozvole po skraćenom postupku

Program od 21 tačke, koji će pojednostaviti procedure i olakšati danskim kompanijama da zapošljavaju radnike iz zemalja izvan EU, predstavljen je samo dan nakon što su se koalicioni partneri dogovorili da olakšaju dovođenje radne snage izvan EU u Njemačku, kojoj nedostaje miliona radnika.

Akcije CGES prodate za 306.000 eura

Na Montenegroberzi je juče prodato 496.486 akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za 306.000 eura. Cijena po akciji se kretala od 0,61 do 0,65 eura. CGES ima 146,18 miliona akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *