Jedna izjava iz Italije srušila euro na šestonedjeljni minimum

Dodajte komentar

Euro je pao na šestonedjeljni minimum nakon izjave poslanika vladajuće koalicije da bi većina problema Italije bila riješena ako bi se ponovo uvela liira.

To je izazvalo veliku rasprodaju jedinstvene valute na tržištu.

Euro je takođe oslabio u odnosu na sigurni jen i švajcarski franak, dok je dolar ojačao na jednomjesečni maksimum jer su investitori prvobitno nagomilali, a potom rasprodali rizičnu imovinu kao što su akcije.

Ipak, ni to nije uspjelo da smanji pritisak na euro, koji je pao na 1,1505 dolara, što je najslabiji nivo od 21. avgusta.

U odnosu na jen, euro je izgubio skoro jedan procenat i trgovao se na nivou od 130,7 jena, prije nego što se oporavio, a takođe je pao za 0,6 procenata prema švajcarskom franku i trgovao se na nivou od 1,1313 franaka.

Dolarski indeks se povećao za 0,4 procenta na 95,693 poena, što je šestonedjeljni maksimum. Prema japanskoj valuti, dolar je pao 0,2 procenta na 113,78 jena.

Funta, pogođena kako padom zabilježenim na većini tržišta, tako i najnovijom nervozom vezanom za Bregzit, skliznula je za 0,7 procenata na minimum od čak 1,2941 dolar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *