Fabris: EU neće tražiti od Crne Gore da se odrekne eura

Dodajte komentar

Nakon otvaranja poglavlja 17  prilično je jasno da se od Crne Gore neće tražiti da ukine euro i uvede sopstvenu valutu, kazao je Pobjedi viceguverner Nikola Fabris, koji je sa guvernerom Radojem Zugićem nedavno bio u posjeti Evropskoj centralnoj banci.

“EU je prihvatila da je Crna Gora specifičan slučaj i da bi joj zahtjev za ukidanjem eura nanio značajnu ekonomsku štetu. Međutim, očekujemo da će tokom narednih godina biti razgovora o modifikaciji mastrihtskih kriterijuma, prije svega onih koji nijesu primjenjivi u slučaju Crne Gore. Konačnu riječ o ovom pitanju će imati Evropska komisija”, kazao je viceguverner.

On je dodao da se na nedavnom sastanku u Frankfurtu sa zvaničnicima Evropske centralne banke (ECB) nije razgovaralo o korišćenju eura u Crnoj Gori. Odgovarajući na pitanje da li je u Frankfurtu bilo riječi o referentnim kamatnim stopama Evropske centralne banke i kakvo kretanje se očekuje u narednom periodu, kazao je da se ne očekuju promjene u ključnim stopama, bar do ljeta sljedeće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *