Elon Musk optužen za prevaru investitora

Dodajte komentar

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila je glavnog izvršnog dirketora Tesle Elona Muska za prevaru.

Optužen je za niz lažnih i obmanjujućih tvitova o potencijalnom pretvaranju Tesle u privatnu kompaniju i povlačenju njenih dionica s berze. Dionice Tesle nakon ove informacije potonule su 5,7 posto.

Kao posljedica ove optužbe, Musk neće moći operativno da vodi kompanije izlistane na barzi, pa ni Teslu.

Direktor Tesle objavio je 7. avgusta na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih Teslinih dionica iz berzanske kotacije, kako bi uklonio kompaniju iz vidokruga Wall Streeta.

Skicirao je plan o otkupu dionica po cijeni od 420 dolara po dionici, ustvrdivši da je „finansiranje osigurano”. Nekoliko dana kasnije kazao je da je o finansiranju razgovarao sa saudijskim fondom koji mu je poslije okrenuo leđa i odlučio da investira u konkurentski Lucid Motors.

Musk, vlasnik petine udjela u kompaniji, prethodno se žalio na „negativnu propagandu” trgovaca koji spekulišu s padom cijena dionica. Zbog njegovih je izjava cijena Tesline dionice poskočila 11 posto da bi potom opet pala a nezadovoljni ulagači odlučili su da podignu tužbu.

Američke kompanije smiju objavljivati takve planove putem društvenih medija, no obično o njima izvještavaju i regulatore i dioničare.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *