Bogataši ove godine više ulažu u dionice

Dodajte komentar

Najbogatije svjetske porodice planiraju ove godine dodatno da povećaju investicije u dionice, pokazuje istraživanje švajcarske banke UBS i Campden Wealtha.

Nakon što je prošle godine ta klasa imovine donijela u prosjeku 15,5 posto rasta njihovim investicijama, 311 najbogatijih porodica svijeta očekuje da će ove godine ulaganja u dionice donijeti 13 posto prinosa.

Ulaganja u dioničke investicione fondove trebale bi donijeti 11 posto rasta, a direktna ulaganja u nekretnine 8,4 posto prinosa. Prošlogodišnji rast prvenstveno je bio rezultat rasta cijena dionica na razvijenim i rastućim tržištima kapitala koja su donijela povrat od 23, odnosno 38 posto.

“Upravljanje imovinom bogatih porodica ostvarilo je najbolje rezultate otkako smo prije pet godina počeli da pratimo njihove rezultate”, izjavila je Sara Ferrari iz UBS-a. No, za razliku od prethodnih godina kada su bogataši dobar dio svoje imovine namijenjene ulaganju “zaključali” u slabije likvidnim ulaganjima, sada je veći dio uložen u likvidne dionice.

U prosječnom portfoliju vrijednom 808 miliona dolara 28 posto uloženo je u dionice uvrštene na berzama, uključujući šest posto u dionice država u razvoju. U finansijskim instrumentima s fiksnim prinosom uloženo je 60 posto imovine dok je sedam posto u gotovini. Malo više od tri posto imovine uloženo je u robe, poput plemenitih metala, nafte ili industrijskih sirovina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *