Evropa zabranjuje „škart” robu za istočno tržište

Evropski parlament je danas velikom većinom od čak 464 glasa „za” izglasao  izvještaj o različitom kvalitetu proizvoda za istočno i zapadno tržište. Kako je za Politiku rečeno u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta, ovo podrazumijeva promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, ali i osnivanje posebnog evropskog tijela koje bi se bavilo dodatnim regulisanjem i kontrolom tržišta.

“Ovo je bila nepravda za građane velikog dela EU. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda. Ovo je prilika da pokažemo da Evropski parlament predstavlja sve, da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Evropa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni”, izjavila je Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka i izvestilac za različit kvalitet prehrambenih proizvoda.

Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi slabijeg kvaliteta često plasiraju u zemlje istočne Evrope. Riječ je o različitim proizvodima, od deterdženata do dječije hrane koji su bili nekvalitetniji i nezdraviji, a prodavali su se po višim cijenama od onih koji se prodaju na zapadu. Borzan je inače dokazala da se u Hrvatskoj prodavala dječija hrana HIPP lošijeg kvaliteta od one na zapadnom tržištu, posle čega je ovaj poznati proizvođač povukao te proizvode i izjednačio kvalitet dječije hrane.

(Politika)

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *