Dobit “Vodovoda” 8,5 puta manja nego 2016. godine

Dodajte komentar

Podgoričko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ ostvarilo je lani dobit od 48.792 eura, što je osam i po puta manje nego 2016. godine. Iz ovog preduzeća ukazuju na potrebu poskupljenja vode, jer trenutne cijene vode ugrožavaju operativnu efikasnost preduzeća.

Prema Izvještaju o poslovanju, kojeg objavljuje Portal Analitika, za period januar – decembar 2017. godine, „Vodovod“ je ostvario ukupan prihod u iznosu od 14.146.743 eura, dok ukupni rashodi u istom periodu, iznose 14.021.203 eura.

„Proizilazi da je ostvarena neto dobit 48.792 eura, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine, što je bilo i za očekivati obzirom da je ovo Društvo ukazivalo na potrebu povećanja cijena vode i usluga odvođenja otpadnih voda. Poslovanje po aktuelnim cijenama je ugrozilo operativnu efikasnost kompanije i dovelo do smanjenja investicionih aktivnosti“, navodi se u Izvještaju.

Ostvareni poslovni prihodi su, ipak, na nivou prošlogodišnjih.

„Posmatrano pojedinačno, povećanje prihoda u odnosu na 2016. godinu imamo kod prihoda koji je ostvaren od prodaje vode i odvođenja otpadnih voda za 6,27% i kod ostalih poslovnih prihoda za 6,33%, dok su se prihodi po osnovu radova i usluga manji u odnosu na 2016. godinu“, piše u Izvještaju.

Takođe, prihodi od finansiranja i vanredni prihodi su manji za 3,62% u odnosu na 2016. godinu. Što se tiče poslovnih rashoda, bilježi se povećanje kod svih troškova, osim kod troškova materijala i električne energije.

Podsjetimo, Portal Analitika je objavila analizu u kojoj se navodi da je cijena kubika vode iz gradskih vodovoda Žabljaka i Kolašina veća je nego iz cjevovoda Glavnog grada.

Prema zvaničnom Izvještaju Regulatorne agencije za energetiku, podgorička domaćinstva plaćaju kubik vode 37,9 centi, žabljačka 38 centi, a cijena kubika vode za stanovnike Kolašina je visokih 49 centi.

Izobilje izvora vode u ova dva sjeverna grada nijesu spriječile gradske vodovode da odrede paprene cijene česmovače i za pravna lica.Tako, pravna lica sa Žabljaka plaćaju kubik česmovače 1,56 eura, cijena za kolašinska preduzeća je 1,47 eura, dok podgorička mala privreda plaća 1,243 eura, po kubiku.

U gradskom vodovodu, prema podacima regulatora, ukupno je uposleno 561 radnika.

„Vodovod“ je prije dvije godine tražio povećanje cijene vode, što je glatko odbila uprava Glavnog grada.

O izvještaju će gradski parlament raspravljati na sjednici koja je zakazana za 27. septembar.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *