Bojazni od trgovinskog rata i dalje pogoduju kursu dolara

Dolar je u srijedu konsolidovao dobitke na međunarodnim tržištima prema korpi drugih vodećih svjetskih valuta jer se oprezno trguje zbog napetosti na trgovinskom planu, s tim da su u prvom planu sada pregovori SAD-a s Kanadom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ostao stabilan u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 95,20 bodova. Drži se tako nadomak najviših nivoa u tri nedjelje od 95,74 boda, koje je nakratko dostigao prošle sedmice.

Eurom se pritom trgovalo po 1,1591 dolara, što znači da mu cijena oslabila blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. U sličnom je procentu dolar pak oslabio prema jenu, na 111.49 jena.

Cijene valuta ekonomija u nastajanju u takvim su okolnostima padale. Jutros je na tim tržištima najveće gubitke pretrpjela indijska valuta, čija je cijena prema dolaru pala na rekordno niske nivoe.

Na tržištima valuta većina je investitora i dalje na oprezu zbog straha od daljnjih poteza na američko-kineskom trgovinskom planu. Kineski juan jutros je u takvoj atmosferi na inostranim tržištima nakratko skliznuo na najniže nivoe u dvije i po nedjelje.

Check Also

Bivšem viceguverneru CBCG određen pritvor do 72 sata

Bivšem viceguverneru Centralne banke Crne Gore Veliboru Miloševiću koji je danas uhapšen po nalogu Specijalnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *