Komisija za tržište kapitala objavila novi pravilnik

Dodajte komentar

Komisija za tržište kapitala objavila je novi pravilnik o naknadama za rad komisije, odnosno cjenovnik svih usluga. Predsjednik Komisije Zoran Đikanović Pobjedi je kazao da naknade nijesu povećane u odnosu na dosadašnji cjenovnik, ali su novim zakonom utvrđene dodatne funkcije komisije.

“Nije došlo do promjena naknada. Novim zakonom su uređene dodatne funkcije ili su neke ranije drugačije uređene, tako da pravilnik o naknadama prati strukturu funkcija i odgovornosti Komisije za tržište kapitala”, objasnio je Đikanović i podsjetio da je raniji naziv tog tijela bio Komisija za hartije od vrijednosti.

Pravilnikom je predviđeno da se 0,30 odsto od obima emisije naplaćuje odobrenje prospekta za javnu ponudu vlasničkih i dugoročnih dužničkih hartija od vrijednosti kao i evidentiranje skraćenog prospekta za zatvorenu ponudu emisije, emisije akcija po osnovu restrukturiranja emitenta putem pripajanja, po osnovu pretvaranja dobiti, rezervi, duga i u akcijski kapital, emisije akcija po osnovu nenovčanog uloga u akcionarsko društvo, registraciju smanjenja kapitala po drugom osnovu…

Banke, odnosno druga pravna lica plaćaju naknadu prilikom podnošenja zahtjeva za dobijanje dozvole za obavljanje poslova ovlašćene kreditne institucije 2.500 eura, dozvole za obavljanje depozitarnih poslova takođe 2.500 eura. Pravilnikom je predviđeno 20 vrsta, naknada, u okviru kojih je 59 podvrsta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *