EPCG i Finci zainteresovani da grade solarnu elektranu u Ulcinju

Konzorcijum Elektroprivrede Crne Gore EPCG i finske kompanije Fortum, danas je dostavio ponudu na javni poziv Ministarstva ekonomije za izgradnju solarne elektrane na lokaciji Briska Gora-Opština Ulcinj.

“Menadžment naše kompanije, na poziv Fortuma, prepoznao je ovaj projekat kao finansijski i strateški dobro pozicioniranu mogućnost za budući razvoj sa značajnim energetskim potencijalom, a poslovne performase kompanije idu u prilog nastavku planiranog ambicioznog investicionog ciklusa”, saopšteno je iz EPCG.

Finski Fortum, jedan od lidera u ovoj oblasti, trenutno posjeduje solarni kapacitet od 220 MW. Zapošljava oko 9.000 radnika sa vodećim stručnjacima u ovoj oblasti u nordijskim i baltičkim zemljama. Prošlogodišnja prodaja energije Fortuma iznosila je 4,5 milijarde eura.

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane investitore da dostave ponude za zakup zemljišta i izgradnju solarne elektrane.

Planirana je izgradnja elektrane po fazama i to: Faza I-minimalne instalisane snage 50 MW, u roku od 18 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora o zakupu zamljišta i Faza II-za izgradnju preostalog dijela do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, u roku od 36 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora.

Check Also

Bivšem viceguverneru CBCG određen pritvor do 72 sata

Bivšem viceguverneru Centralne banke Crne Gore Veliboru Miloševiću koji je danas uhapšen po nalogu Specijalnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *