PKCG: Kupovina domaćih proizvoda je ulaganje u budućnost

Dodajte komentar

Prvi efekti programa „Kupujmo domaće“ su veoma ohrabrujući. Istraživanje je pokazalo da sedamnaest odsto potrošača sada pokazuje značajniju naklonost prema domaćim proizvodima nego prije godinu dana, a dodatnih 16 odsto procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, saopšteno je Portalu Analitika iz Stručne službe Privredne komore Crne Gore, koja je pokrenula kampanju “Kupujmo domaće”.    

“Realizovana je intenzivna kampanja u medijima, kojom se djeluje na jačanje svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda. Potrošačima je prilikom kupovine u trgovinskim lancima raznim vrstama oznaka ukazivano na domaće proizvode.  Tako je za samo nešto više od mjesec dana 70% crnogorske javnosti saznalo za akciju „Kupujmo domaće“ a gotovo 44% njih bar djelimično ili u potpunosti zna i za konkretan sadržaj ovog nacionalnog projekta”, precizirali su iz PKCG, ističući da je ne samo opšta informacija o ovom nacionalnom programu doprla do velikog broja kupaca i potrošača, već je i kod značajnog dijela njih stvorena jasna svijest o tome kakvi su očekivani efekti njegove realizacije.

“Izborom domaćeg proizvoda neposredno se doprinosi rastu domaće ekonomije, sigurnosti postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, čime se obezbjeđuje više novca za plate, penzije, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport i brigu o onima kojima je potrebna. Sa domaćim proizvodima se izlazi u susret potrebama potrošača za proizvodima koji su kvalitetni i zdravstveno bezbjedni, predstavljaju spoj očuvane prirode i savremenih tehnologija, tradicionalnog i modernog, proizvoda čiji se put od njive do trpeze mjeri minutima, a ne danima, te koji imaju više boje, mirisa i ukuse koji asociraju na naše podneblje i porodične običaje”, navode iz PKCG.

Rast prometa većine domaćih proizvoda

Na policama šest najvećih trgovinskih lanaca (Voli, HD Laković, Franca, Aroma, Idea i Megapromet) crnogorski proizvodi su vidno označeni i na taj način uočljiviji potrošačima. U pojedinim objektima je organizovana i promocija domaćih proizvoda.

“Sve ove aktivnosti su kao rezultat dale kontinuiran rast prometa domaćih proizvoda u većini kategorija, kako u poređenju sa prethodnim mjesecom, tako i u poređenju sa istim periodom prošle godine. Najveći rast prometa je zabilježen u kategorijama mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa i mesnih prerađevina, kao i voća i povrća.

Predstavnici trgovinskih lanaca poručuju svim domaćim proizvođačima da će i dalje biti veoma aktivni u promovisanju domaćih proizvoda i dodatno označavati domaće proizvode na policama svojih marketa. Istovremeno, pred domaćim proizvođačima je, da odgovore zahtjevima koje tržište traži, prilagode se kvantitetom ponude, standardima kvaliteta, trendovima, tehničkim rješenjima i estetskim kriterijumima. To je jedini način da osiguraju sebi poziciju na domaćem tržištu i otvore perspektivu za druga tržišta”, napominju iz PKCG.

Kako su dodali, očekivani kvalitet i promociju, u uslovima savremenog poslovanja, više niko i ne pominje kao posebne kriterijume.

“Oni se jednostavno podrazumijevaju. I ne samo oni. Podrazumijevaju se i politika cijena koje su prihvatljive potrošačima, i dodate vrijednosti, i dugotrajni i mukotrpni rad na dopiranju do svijesti potrošača… Tu je i neprestano izučavanje preferencija potrošača, makar minimum inovativnosti i cijela umjetnost ulaska i opstanka u kanalima distribucije”, naglašavaju iz PKCG.

U marketima više od 3.000 proizvoda crnogorskog porijekla

Ističu da je danas u našim marketima više od 3.000 proizvoda crnogorskog porijekla i da taj broj konstantno raste, kako kroz podršku preduzećima koju ovaj program nudi, tako i kroz brojne druge programe podsticaja razvoja biznisa.

“Partneri na projektu su svjesni činjenice da se potrošačke navike ne mijenjaju lako. Zato je uz našu odlučnost i istrajnost kada je u pitanju realizacija ovog projekta apsolutno neophodna i spremnost samih potrošača da mijenjaju svoje navike, za šta nam prvi rezultati govore da smo na pravom putu. Da je kupovina domaćih proizvoda ulaganje u budućnost potvrđuju iskustva i praksa najrazvijenijih zemalja svijeta, ali i naših susjeda iz regiona. Program “Kupujmo domaće” u duhu je širih integrativnih ambicija naše zemlje. Iako je crnogorska dinamika ispunjavanja uslova za članstvo u EU veoma respektabilna, do sada je nedovoljno ukazivano na sposobnost da stvaramo proizvode i usluge koji mogu biti konkurentni i zadovoljiti standarde inostranih tržišta.  Uz poštovanje slobodnog tržišta i principa fer konkurencije, sa puno povjerenja u sebe, u domaće vrijednosti, ovim programom djelujemo na prevazilaženje naslijeđenih navika da više cijenimo tuđe nego svoje”, podvukli su iz PKCG u odgovorima na pitanja Portala Analitika.

PKCG, dodaju, sistematično i istrajno već deceniju projektom Dobro iz Crne Gore promoviše domaće proizvode koji zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta, potrebe i interese probirljivih kupaca.

“Među nosiocima ovog kolektivnog žiga su oni koji imaju dugu tradiciju i izvozne uspjehe, ali je većina primarno usmjerena na domaće tržište. Uočavajući da je podršku potrebno pružiti i malim proizvođačima, onima koji tek treba da postanu nosioci žiga Dobro iz Crne Gore, sredinom prošle godine Komora je pokrenula šire djelovanje. “Kupujmo domaće” je najširi okvir za uključivanje svih potencijala domaće privrede, čija će prepoznatljivost doprinijeti rastu privredne aktivnosti, intenzivnijem zapošljavanju i novim investicijama. Kupovina domaćih proizvoda je ulaganje u budućnost. Podržavajući lokalne privrednike osigurava se stabilna budućnost novim generacijama”, kazali su iz PKCG.

Ograničeni kapaciteti proizvodnje, limitirane količine i marketing

Ocijenili su da su najveći problemi domaćih proizvođača ograničeni kapaciteti proizvodnje, nemogućnost kontinuirane isporuke i potrebne količine, kao i nedovoljno razvijena marketing funkcija.

“Istovremeno, moćne inostrane kompanije, vodeći računa o svim elementima marketing miksa, veoma uspješno plasiraju svoje proizvode na crnogorskom tržištu”, konstatuju u Privrednoj komori i napominju da se udruženim sredstvima i zajedničkom akcijom svih aktera u lancu proizvodnje, potrošnje i trgovine, zajedničkim djelovanjem države, privrednih udruženja, proizvođača, trgovaca, potrošača i turističkom ponudom stvara ambijent za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda i doprinosi njihovoj prepoznatljivosti.

“Zajedničkom saradnjom imamo mnogo veće šanse da stvorimo nove prilike na tržištu.Rezultati, kao što su povećanje domaće proizvodnje i smanjenje uvoza, su dugoročno opredjeljenje i dugotrajan proces, a brojni programi podrške doprinose jačanju i unapređenju kapaciteta crnogorskih proizvođača da odgovore izazovima globalnog poslovanja i jačaju svoju konkurentnost, prvenstveno na domaćem, a zatim i međunarodnom tržištu. “Kupujmo domaće” je nova dimenzija i kvalitet više Komorinog dugogodišnjeg zalaganja za poboljšanje konkurentnosti naših članica, što se, prije svega, postiže jačanjem njihove tržišne pozicije”, zaključuju u PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *