Najsiromašniji predsjednik na svijetu odbio penziju

Nekadašnji predsjednik Urugvaja Hose Muhika, koji je zbog svog životnog stila prozvan najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, odbio je penziju, piše Index.hr.

Muhika je odbio penziju na osnovu svog senatorskog staža, što je oduševilo tamošnje medije i ljubitelje skromnog političara.

Muhika je dao ostavku na senatorsku poziciju, koju je držao od 2015. godine, otkako je završio njegov petogodišnji predsjednički mandat, piše BBC.

Muhika (83), bivši gerilski vođa koji je više godina proveo u zatvoru, u oproštajnom pismu naveo je da se povlači iz ličnih razloga i objasnio da ne želi ostati u Senatu do kraja mandata 2020. godine jer je “umoran nakon dugog putovanja”.

Bivši urugvajski lider takođe se izvinio svim kolegama koje je mogao povrijediti u žaru debate. Tako je svojevremeno bivšu predsjednicu Argentine Kristinu Kiršner nazvao starom vješticom, a za predsjednika Venecuele, Nikolasa Madura je rekao da je lud kao koza.

Svojevrsnu slavu stekao je zbog odbijanja života u predsjedničkoj palači tokom mandata, kao i zbog činjenice da je veći dio svoje plate donirao.

Kolege u Senatu poželjele su mu sve najbolje, ali neki kritičari na društvenim mrežama i dalje traže da se izvini za svoje akcije u vrijeme dok je bio član ljevičarske pobunjeničke grupe Tupamaros, 60-ih i 70-ih godina, prenosi Index.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *