Kapitalni budžet naredne godine 331 milion eura, za autoput 245 miliona

Kapitalni budžet bi trebao naredne godine da iznosi 331 miliona eura odnosno 7,2% procijenjenog BDP-a, od čega se na sredstva neophodna za finansiranje radova na izgradnji autoputa odnosi iznos od 245 miliona eura, podatak je iz vladinih Smjernica makroekonomske i fiskalne politike za period 2018 – 2021. godine.

Ostale aktivnosti usmjerene su na nastavak i završetak radova na projektima koji se odnose na izgradnju i rekonstrukciju magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva kao i projekte iz oblasti: obrazovanja, zdravstva, socijalnog staranja, zaštite životne sredine, administrativnih objekata, objekata turističke infrstrukture kao i sportskih objekata koji će biti finansirani iz sredstava opredijeljenih u iznosu od 86 miliona eura.

Kako se navodi u dokumentu, do povećanja ovih sredstava može doći ukoliko se sredstva obezbijede iz donatorskih sredstava.

Projektovana sredstva za realizaciju kapitalnih projekata u 2020. godini iznose 94,5 miliona eura i to za finansiranje početka realizacije novih i nastavak radova na postojećim kapitalnim projektima, imajući u vidu planirani završetak radova na izgradnji autoputa koji je predviđen do kraja 2019. godine.

„Sredstva kapitalnog budžeta u 2021. godini projektovana su na iznos od 120 miliona eura i predviđena su za finansiranje početka realizacije novih i nastavak radova na započetim kapitalnim projektima u iznosu od 99,9 miliona eura dok se preostali iznos od 20,1 miliona eura odnosi na isplatu garantnog depozita po osnovu ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa Bar –Boljari, dionica Smokovac- Mateševo“, zaključuje se u Smjernicama.

Podsjetimo, kapitalni budžet je ove godine projektovan na iznos od 289,1 miliona eura.

Amalitika

Check Also

Račun od sto eura biće veći 2,7 eura

Uvođenjem tarifnih modela, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *