U avionima ćemo stajati kao u gradskom prevozu?

Dodajte komentar

Putnici bi uskoro mogli da „stoje” u avionima, ukoliko se ostvare želje aviokompanija, koje planiraju da za kraće linije otkupe sjedišta italijanskog proizvođača “Aviointeriors”.

Na ovim sjedištima bi putnici i dalje sjedjeli, ali poput kauboja na konjima ili kao da voze bicikl.

Američka avijacija je već odobrila ovakva sjedišta uz obrazloženje da “kauboji mogu u takvom položaju da jašu satima”. Pošto su ova sjedišta upola lakša od standardnih u ekonomskoj klasi, mnoge aviokompanije ozbiljno razmatraju ovu ideju.

Putnici bi, dakle, bili naslonjeni u polu-uspravljenom položaju, između bi se držali za šipku, ne bi mogli da pomjeraju naslon iz sjedišta ispred u krilo, a noge bi mogli da isprave. To znači da bi u avionu moglo da bude i do 50 putnika više, što bi aviokompanijama obezbijedilo 20 odsto veći profit, pa bi i karte bile jeftinije za 40 odsto.

Ovakva sjedišta su već predstavljena ove godine na EKSPO-u u Hamburgu i nisu se dopala krupnijim ljudima.

Ideja o mjestima za stajanje u avionu rođena je još prije dvije decenije, a glasno je predložena u “Erbasu” prije 15 godina. Majklu O'liriju, šefu “Rajanera”, ova ideja se mnogo dopala i odlučio je da ugradi 15 redova “vertikalnih sjedišta” i ukloni dva toaleta.

Međutim, ovakva sjedišta još nije odobrila Evropska agencija za bezbjednost saobraćaja, jer nije riješen problem evakuacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *