Naslovne strane dnevnih novina za 6. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

NIKADA NIJESMO BILI NIČIJI TROJANSKI KONJ, SAMI BIRAMO EKONOMSKI PUT

U strahu od kineskog kapitala, odnosno uticaja koji Kina može da ima na region Zapadnog Balkana, evropski komesar za proširenje Johanes Han je prije nekoliko dana za primjer naveo Crnu Goru, saopštavajući da bi zbog auto-puta Bar-Boljare, i naša zemlja mogla da bude trojanski konj” Kine u EU?!. On je, kako su mediji prenijeli, izjavio da je taj čuveni auto-put neka vrsta šeme ili, recimo, poslovni model, koji Kinezi koriste”.

CEDIS-U ODOBREN INVESTICIONI PLAN VRIJEDAN 76 MILIONA

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) dala je saglasnost na ažurirani investicioni plan Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za period od 2019. do 2021. godine u dijelu koji se odnosi na investicije ukupne vrijednosti od 76,1 milion eura, odlučeno je na prošlonedjeljnoj sjednici Odbora RAE.

Dan

Investitora nema zbog straha od korupcije

Jača borba protiv korupcije u Crnoj Gori obezbijediće poboljšanu investicionu klimu jer korupcija nastavlja da bude ozbiljan problem, ocijenjeno je u izvještaju Evropske komisije (EK) o ekonomskom stanju u Crnoj Gori. To je navedeno u procjeni uspješnosti primjene mjera iz Programa ekonomskih reformi Crne Gore, koju je napravila EK, a u koju je “Dan imao uvid.

Neto dobit 3,14 miliona

Naftna kompanija Jugopetrol završila je drugi kvartal sa neto dobiti od 3,14 miliona eura, koja je 21,6 odsto veća u odnosu na isti prošlogodišnji period. Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, porasli 12,7 odsto na 65,55 miliona eura, a rashodi 12 odsto na 62,03 miliona eura. Najveći dio rashoda, odnosno 54,9 miliona, odnosi se na nabavnu vrijednost prodate robe.

Cijene duplo porasle u odnosu na plate

Inflacija, odnosno rast cijena, u poslednjih šest godina porasla je 9,3 odsto, dok je istovremeno rast plata iznosio 4,72 odsto, što znači da je rast cijena bio za 4,58 odsto veći od rasta plata. To znači da je kupovna moć stanovništva opala za 4,58 odsto.

Pobjeda

Crna Gora je uradila pravu stvar za privlačenje investicija

Crnogorska Vladaje uradila pravu stvar pokretanjem programa ekonomskog državljanstva, kazaoje za Pobjedu potpredsjednik Arton kapitala Miloš Stojanović. – Vlada je dala sebi dovoljno vremena da pažljivo procijeni sve opcije koje ima. Uradili su pravu stvar pokretanjem strukturiranog programa za privlačenje stranih direktnih investicija, što će pomoći u jačanju naše privrede i zauzvrat biti korisno za sve građane Crne Gore smatra potpredsjednik ove kompanije koja se bavi promocijom ekonomskog državljanstva i privlačenjem stranih direktnih investicija na taj način.

MMF i SB: Smanjenje akciza može povećati deficit budžeta

Svjetska banka i MMF upozorili su Vladu da redefinisanjem akcizne politike i izmjenama akciznih stopa može biti dovedeno u pitanje ostvarenje planirane naplate prihoda po tom osnovu, što bi moglo imati negativne efekte na deficit budžeta, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje što konkretno znači “prećutna saglasnost ovih međunarodnih institucija” na nedavno usvojeni rebalans budžeta.

Za konkurentne cijene treba pomoć države

Privrednici su svjesni da moraju povećati proizvodnju i proizvesti hranu visokog kvaliteta i konkurentne cijene, zbog čega im je potrebna pomoć države, ocijenili su iz Privredne komore. Činjenica je da uvozimo dosta proizvoda za koje imamo komparativne prednosti i kapacitete za proizvodnju. Domaća proizvodnja hrane suočena je sa velikom konkurencijom iz inostranstva, pa je potrebna pomoć države za bolje pozicioniranje na domaćem tržištu, dopunu turističke ponude domaćom gastroponudom, kao i za jačanje konkurentnosti…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *