Naslovne strane dnevnih novina za 31. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Katnić ponovo na čelu odbora direktora

Odbor direktora Societe Generale banke Montenegro reizabrao je Milorada Katnića za predsjednika tog tijela. Odbor je u petak, nakon sjednice Skupštine akcionara, usvojio Odluku o konstituisanju članova tog tijela i imenovanju predsjednika i potpredsjednika.

DOKAPITALIZACIJA BERZE ELEKTRIČNE ENERGIJE KOŠTAĆE 210.000 EURA

Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) moraće da do početka septembra dokapitalizuju Berzu električne energije (MEPX) u ukupnom iznosu od 210.000 eura, kako bi ona mogla nesmetano da radi do kraja iduće godine.

Radni vijek HE Piva biće produžen za 40 godina

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum slovenačke i italijanske kompanije Litostroj i ABB JV potpisali su juče ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji Hidroelektrane (HE) Piva vrijedan 10,3 miliona eura. Ugovor, koji će finansirati KfW banka sa 8,5 miliona eura i EPCG, potpisali su izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja Damjan Kolenko i generalni mendažer ABB Danilo Moresco.

Dan

Država se zadužuje još 1,2 milijarde

Nakon što je u ovoj godini već pozajmljeno preko 800 miliona eura, Vlada će u naredne tri godine pozajmiti još 1,24 milijarde eura, čime će u periodu od ove do 2021. godine ukupan iznos pozajmljenih sredstava premašiti nevjerovatne dvije milijarde eura. To se može zaključiti iz dokumenta predlog smjernica makroekonomske i fiskalne politike od 2018. do 2021. godine.

Za rekonstrukciju 10,3 miliona

Elektroprivreda (EPCG) i konzorcijum slovenačke i italijanske kompanije Litostroj i ABB JV, potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji hidroelektrane (HE). Piva vrijedan 10,3 miliona eura. Ugovor će finanisrati KfV banka sa 8,5 miliona i EPCG. Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja Damjan Kolenko i generalni menadžer ABB Danilo Moresko.

Za telefone i putovanja potrošili 136 hiljada

Državna revizorska institucija (DRI) dala je Ministarstvu prosvjete pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje. Revizijom pravilnosti poslovanja ministarstva, na čijem čelu je Damir Šehović, nijesu utvrđene materijalno značajne neusklađenosti u odnosu na postavljene kriterijume za reviziju pravilnosti, zbog čega je dato pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

Pobjeda

Arapi uložili 16 miliona i zaposlili 55 radnika

Iako su neki organizacioni i kadrovski problemi uticali na kašnjenje izgradnje prve faze Novog duvanskog kombinata, realno je očekivati da se ova investicija završi do 15. februara naredne godine, kako je i predviđeno ugovorom o dokapitalizaciji, navodi se u izvještaju Nadzorne komisije za implementaciju tog ugovora, koji su predstavnici Vlade i Glavnog grada sa investitorom, kompanijom BMJ Industriz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisali u februaru 2016.

U plusu 725.000 eura

Prva banka je drugi kvartal ove godine završila u plusu 725.000 eura, što je preokret u odnosu na šest mjeseci prošle godine kada im je gubitak bio 891.000 eura. Prihodi od kamata u ovogodišnjih šest mjeseci su bili 4,2 miliona, a od naknada i provizija 791.000 eura.

Granicu prešlo 5,4 odsto putnika više nego lani

Kako je ljetnja turistička sezona u toku i broj prometa putnika i vozila je povećan, zadržavanja na graničnim prelazima ima, ali su ona minimalna odnosno u prosjeku 15 minuta kazali su Pobjedi iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *