Doba 3D štampanog oružja je stiglo!

Posljednji pokušaji da se američka organizacija blokira da daje uputstva za 3D štampanje pištolja koja bi bila na raspolaganju za download online je propala. Obrazac će biti postavljen online u srijedu (1. avgusta). 

Od tada će svako sa pristupom 3D štampaču moći da stvori sopstveno vatreno oružje od istog materijala koji se koristi za Lego blokove.

“Godine daunloudovanih pištolja mogu zvanično početi”, navodi se na sajtu “Defense Distributed”, neprofitne odbrambene kompanije koja se godinama borila da bi ovo “doba” bilo moguće.

U aprilu Defense Distributed je postigao dogovor sa američkim Stejt departmentom u feeralnom sudskom sporu koji je omogućio da se planovi o štampanju pištolja nastave objaljivati, a stupio na snagu u junu. Advokati za kontrolu pištolja 26. jula zatražili su od federalnog suda u Teksasu da blokira odluku, ali sudija je odlučio da ne interveniše. Zakonodavci u Vašingtonu su takođe protekle sedmice pokušali da se mobilišu protiv ovog razvoja, ali je vjerovatno sve prekasno.

Prva ova vrsta pištolja koju je osmislio osnivač Defense Distributed Cody Wilson, samoproklamovani kriptoanarhista – bio je “Liberator”, jedini pištolj za pucanje, koji je imao metalni dio koji je usklađen sa američkim zakonom za pištolje. Kada su planovi prvi put objavljeni 2013. godine, Wilson je tvrdio da su pištolji prezueti više od 100.000 puta u prvih nekoliko dana. Ubrzo poslije toga, vlada je rekla da je preduzeće nelegalno.

Check Also

Skupština akcionara CGES krajem juna o raspodjeli dobiti

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), na kojoj će biti razmatrana odluka o raspodjeli prošlogodišnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *