Euro napokon stabilan

Kurs eura u četvrtak se na međunarodnim tržištima stabilizovao nedaleko od najviših nivoa u tri dana prema dolaru, jer su bojazni od globalnog trgovinskog rata splasnule nakon dogovora EU-a i SAD-a o početku pregovora o smanjivanju carina.

Cijena eura u takvoj atmosferi je jutros porasla blagih 0,1 posto, na 1,1738 dolara, nakon što je dan ranije porasla za 0,4 posto. Uoči sastanka predsjednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckera i američkog predsjednika Donalda Trumpa cijena eura u jednom je trenutku u srijedu skliznula na 1,1664 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je, pak, za 0,25 posto, na 94,131 bod, što su mu najniže nivoe u posljednja dvije nedjelje.

Kurs britanske valute prema američkoj ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,3202 dolara. Podršku funti pružaju očekivanja mogućeg povećanja kamatnih stopa na sjednici britanske centralne banke Bank of England, zakazanoj za idući tjedan.

Fokus tržišta sada se preusmjerava na sjednicu Evropske centralne banke (ECB), čije će odluke biti objavljenje tokom poslijepodneva. Ulagače će posebno zanimati izjave predsjednika Marija Draghija zbog mogućih signala vezanih za dinamiku na putu normalizacije monetarne politike u eurozoni.

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *