Koliko bi svijet mogao da plati Trampov trgovinski rat

Dodajte komentar

Rastuće tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i ostatka svijeta mogle bi da koštaju svjetsku ekonomiju 430 milijardi dolara, dok je Amerika posebno ugrožena eskalacijom tarifnog rata, upozorio je Međunarodni Monetarni fond (MMF).

Ta organizacija sa sedištem u Vašingtonu je, kako piše The Guardian, saopštila da prijetnje SAD i njihovih trgovinskih partnera rizikuju smanjivanje globalnog rasta za čak 0,5 odsto do 2020. godine, ili gubitak oko 430 milijardi dolara u bruto domaćem proizvodu (BDP) širom svijeta.

Iako će, kako pišu, sve ekonomije osjetiti tu eskalaciju, SAD će biti u centru “globalne odmazde” sa relativno višim udjelom svog izvoza oporezovanog na svjetskom tržištu. “Zato su posebno ranjivi”, ističe MMF.

Tramp je podigao uloge prošle sedmice u svom rastućem ratu sa Kinom predloživši tarife od 10 odsto na 200 milijardi dolara kineske robe koja ulazi u zemlju, na 34 milijarde dolara tarifa koje su uvedene Pekingu početkom mjeseca. Kineska vlada, koja je sličnim merama odgovorila na mjere SAD brzo je upozorila na dalje odmazde u ponedjeljak.

Predsjednik SAD je takođe potresao evropske lidere označavajući ih kao svoje najveće “trgovinske neprijatelje”, takođe ostavljajući za sobom trag političkog haosa posle posete Britaniji prošle nedjelje.

Objavljivanjem novog izvještaja svjetske ekonomske perspektive, MMF je ocijenio da postoje veći rizici za svjetsku ekonomiju, od svog posljednjeg izvještaja u proljeće. Iako svjetski rast ostaje snažan, “ekspanzija postaje sve manja, a rizici sve veći”, navode oni.

MMF je rekao da bi veće protekcionističke mjere mogle otežati poslovne investicije, poremetiti globalne lance snabdijevanja, usporiti širenje tehnologija za podizanje produktivnosti i podići cijene robe široke potrošnje.

Uprkos isticanju rizika po svjetsku ekonomiju, MMF je ostavio nepromijenjenu procjenu globalnog rasta od 3,9 odsto i za ovu i za sljedeću godinu. Međutim, procijenio je “oštro usporavanje” za Evropsku uniju, Veliku Britaniju i Japan, zbog sporijeg rasta i povećanja političkih tenzija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *