Tramp: Bregzit će vjerovatno ubiti trgovinski sporazum sa SAD

Donald Tramp je rekao da Velika Britanija “vjerovatno neće” obezbjediti trgovinski sporazum sa SAD ako se nastavi sa planom premijerke za Bregzit.

Za list The Sun je rekao da će premijerkin plan “vjerovatno ubiti sporazum” jer bi to značilo da će SAD “sarađivati sa Evropskom unijom”, a ne sa Velikom Britanijom.

Iz kabineta premijerke još nema reakcija na Trampove komentare.

Tereza Mej pokrenula je razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Trampom, tokom njegove prve predsjedničke posjete Britaniji.

Rekla je da je Bregzit “šansa” za rast i u Velikoj Britaniji i u SAD.

Tramp je takođe rekao da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson bio “sjajan premijer”, dodavši: “Mislim da on ima sve što je potrebno za tu poziciju”.

Portparolka Bijele Kuće Sara Sanders je rekla da predsjednik Tramp “veoma cijeni i poštuje premijerku Mej”, dodajući da “nikada nije rekao ništa loše o njoj”.

Tramp je za list The Sun rekao da je plan Velike Britanije za odnose sa EU posle Bregzita “veoma različit od onoga za šta su ljudi glasali”.

Rekao je i da će predlozi za Bregzit koje je kabinet Tereze Mej objavio prošle nedjelje “definitivno uticati na trgovinski sporazum sa SAD, nažalost negativno”.

“Imamo dosta problema sa Evropskom unijom”, rekao je, dodavši da će plan premijerke Mej “najverovatniji ugasiti veliki trgovinski sporazum sa SAD”.

“Rekao sam Mej kako da uradi Bregzit”.

Takođe je rekao da je premijerki Mej objasnio na koji način se treba baviti Bregzitom, ali: “Nije se saglasila, nije me slušala”.

“Rekao sam joj kako to da uradi. To je na njoj da kaže. Ali rekao sam joj. Ona je željela neki drugi put”, rekao je.

Američki predsjednik je takođe rekao da se “obračunava” sa EU zato što se “nisu ophodili fer prema SAD u trgovini”.

Tom Njuton Dan, novinar koji je radio intervju, rekao je da je američki predsjednik djelovao “osjetljivo” i da je znao za “Tramp bebu” na naduvavanje.

“Zaista je pogođen kritikama koje dobija”, rekao je Njuton Dan.

“Znao je o bebi balonu. Mislim da ga je pogodilo.”

Politička urednica BBC-ja Laura Kuensberg rekla je da je Trampov intervju “prošao kao buldožer” kroz tvrdnje premijerke Mej da će Velika Britanija uspjeti da dogovori pristojan trgovinski sporazum sa svijetom, dok će se pridržavati pravila Evropske unije.

CdM

Check Also

Erste banka inovirala gotovinske i kredite za refinansiranje

Erste banka je inovirala gotovinske i kredite za refinansiranje postojećih kratkoročnih i srednjoročnih obaveza u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *