Trgovinski rat postaje ozbiljan: Kina uzvraća udarac

SAD su napravile novi spisak uvoznih kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse.

To je istakao američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer.

Vlada predsjednika Donalda Trampa je pojačala pritisak u trgovinskom ratu protiv Pekinga i prošle nedelje je uvela takse na 34 milijarde dolara uvoza iz Kine, povodom pitanja intelektualne svojine. Kina je odmah uzvratila istom mjerom.

Lajthajzer je juče rekao da će te takse na kraju pokriti ukupno 50 milijardi dolara uvoza iz Kine, i to proizvoda koji su imali koristi od “prisilnog transfera tehnologije”, prakse za koju američke vlasti optužuju Kinu.

Kineske uzvratne mjere su izazvale nove prijetnje iz Vašingtona.

“Kao posljedica kineskih uzvratnih mjera i njihove nesposobnosti da promijene svoje ponašanje, predsjednik je naredio Trgovinskom predstavništvu da počne proces sa ciljem uvođenja taksi od 10 odsto na dodatnih 200 milijardi dolara”, rekao je Lajthajzer.

Američki zvaničnici su rekli da te takse, zbog konsultacija i pravnih postupaka, neće moći da stupe na snagu prije septembra ako SAD odluče da nastave sa svojim mjerama.

Podsjetimo, profesor ekonomije i političkih nauka na Visokoj poslovnoj školi u Singapuru, Pušan Dat, rekao je da ako SAD napuste Svjetsku trgovinsku organizaciju, svijet se može naći u velikoj ekonomskoj krizi, poput one iz tridesetih godina prošlog vijeka.

Kina je danas saopštila da će biti primorana da preduzme uzvratne mjere posle novih američkih prijetnji taksama na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Kinesko ministarstvo trgovine je u saopštenju ocijenilo pretnje kao “potpuno neprihvatljive” i navelo da “iracionalno” ponašanje SAD podriva “Kinu, svijet i same SAD”.

“U cilju očuvanja fundamentalnih interesa države i naroda, kineska vlada će, kao i ranije, preduzeti neophodne uzvratne mjere. Istovremeno, pozivamo međunarodnu zajednicu da radi na očuvanju pravila slobodne trgovine i multilateralnog trgovinskog sistema i da se zajednički suprotstavi trgovinskom hegemonizmu”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Kinesko ministarstvo je saopštilo da je “šokirano” akcijama Vašingtona, a Peking je takođe najavio dodatnu žalbu protiv SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

B92

Check Also

Britanske kompanije spremne za Bregzit bez sporazuma?

Britanske kompanije se posljednjih mjeseci spremaju za Bregzit bez dogovora, saopštila je Centralna banka u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *