EIF i Erste banka: 30 miliona eura za inovativna mala i srednja preduzeća

Dodajte komentar

Evropski investicioni fond (EIF) i Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) potpisali su prvi InnovFin MSP garancijski sporazum u Crnoj Gori, namijenjen podršci inovativnim malim i srednjim preduzećima (MSP) i malim srednje kapitalizovanim preduzećima.

Novi InnovFin sporazum omogućiće Erste banci da u naredne dvije godine inovativnim preduzećima odobrava kredite uz podršku EIF garancije, podržane od strane Horizont 2020, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije. InovFinn garancija pokriva 50% svakog kredita koji odobri Erste banka i očekuje se da će generisati ukupno 30 miliona EUR kreditne podrške.

Carlos Moedas, komesar za istraživanje, nauku i inovacije je rekao: “Prosperitet u Crnoj Gori je pobjeda za samu zemlju, kao i za EU. Ovi krediti inovativnim malim i srednjim preduzećima, podržani od strane Horizont 2020, evropskog programa za istraživanja i inovacije, omogućiće rast i stvaranje novih radnih mjesta u Crnoj Gori, što će dati veliki podsticaj ekonomiji.”

Izvršni direktor u EIF, Pier Luigi Gilibert je kazao: „Izuzetno nam je drago što danas objavljujemo prvi InnovFin garancijski sporazum u Crnoj Gori za inovativne biznise. Ovaj sporazum omogućava Erste banci u Crnoj Gori da poveća finansiranje MSP i malih srednje kapitalizovanih preduzeća, što će dati podršku inovacionoj agendi u zemlji, obezbjeđujući nove proizvode i usluge. Erste Grupa je jedan od dugogodišnjih partnera EIF-a i uvjereni smo da će InnovFin MSP garancija brzo kanalisati finansijsku podršku  za MSP.”

Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste bankeje naglasio:  “Program InnovFin je veoma važan za Erste banku jer nam omogućava da dodatno unaprijedimo model finansiranja malog i srednjeg biznisa i otvorimo nove mogućnosti crnogorskim preduzećima. Zahvaljujući ovoj garantnoj shemi, zdrave i inovativne inicijative imaće pristup finansiranju po povoljnijim uslovima. Mala i srednja preduzeća su pokretači rasta i razvoja i zato očekujem da će realizacija 30 miliona EUR kreditne podrške vrlo brzo konkretno doprinijeti novom talasu investicija u tom segmentu privrede“.

Cilj InnovFin garancije je da podstakne banke i druge finansijske institucije da uz podršku EU plasiraju kredite MSP i malim srednje kapitalizovanim preduzećima (do 499 zaposlenih) kojima je potreban investicioni i/ili obrtni kapital za finansiranje istraživačkih, razvojnih i inovativnih aktivnosti. Finansijske institucije za realizaciju programa u zemljama širom Evrope odabira EIF nakon objave poziva za učešće.

InnovFin je instrument za davanje garancija malim i srednjim preduzećima  i osnovan je u okviru inicijative „InnovFin  – finansiranje EU za inovatore”, koja je dio programa Horizont 2020. InnovFin obezbjeđuje garancije i kontra-garancije za finansiranje dugova u rasponu od 25.000 do 7,5 miliona EUR kako bi se inovativnim malim i srednjim preduzećima i malim srednje kapitalizovanim preduzećima (do 499 zaposlenih) olakšao pristup kreditima. Instrumentom upravlja EIF, a sprovodi se preko finansijskih posrednika – banaka i drugih finansijskih institucija – u zemljama članicama EU i povezanim zemljama. U okviru tog instrumenta finansijski posrednici imaju garanciju od EIF koja osigurava dio njihovih gubitaka koji bi nastali na bazi finansiranja duga u okviru tog instrumenta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *