21st Century Fox ponudio za Sky 27,7 milijardi eura

Američki medijski div 21st Century Fox objavio je da je povećao ponudu za preuzimanje evropske TV grupe Sky, na 24,5 milijardi funti, nadmašivši time konkrentsku ponudu Comcasta. Američka kompanija vlasnik je 39 posto udjela u Skyju a poboljšana ponuda odnosi se na preostalih 61 posto.

Kompanija čije su dionice izlistane na njujorškoj berzi povisila je ponudu s 10,75 na 14 funti za dionicu Skyja.

“Danas su 21CF i Nezavisni odbor Skyja sa zadovoljstvom objavili da su postigli sporazum o povećanoj… gotovinskoj ponudi”, saopšteno je u srijedu.

Foxovovom novom ponudom vrijednost Skyja podignuta je na 24,5 milijardi funti (27,7 milijardi eura), nadmašivši time ponudu američkog kablovskog diva Comcasta koji je za britansku kompaniju ponudio 22 milijarde funti. Foxova dugotrajna nastojanja da preuzme cijeli Sky zakočila je britanska vlada, koja strahuje od ograničenja pluralizma medija i pogoršanja standarda emitovanja, kao i od pretjeranog uticaja njegova vlasnika, medijskog mogula Ruperta Murdocha.

Murdoch je vlasnik britanskih listova The Times i The Sun, a kritičari smatraju da bi mu sticanje potpune kontrole nad popularnim informativnim kanalom Sky News dalo preveliki uticaj u segmentu informativnih sadržaja. Kako bi otklonili tu mogućnost, u Foxu su predložili prodaju poslovanja Sky News Disneyu. Preuzimanje Skya dodatno je zakomplikovala bitka Walt Disneya i Comcasta za ključnu imovinu 21st Century Foxa.

Ako Disney uspije, postaće i vlasnik Foxovog 39-postotnog udjela u Skyu. Satelitska grupa Sky vrlo je primamljiva ponajprije zbog prenosa fudbalskih utakmica engleske Premier Lige, napominje AFP.

SEEbiz

Check Also

Addiko Bank zapošljava: Viši Specijalista za IT infrastrukturu i IT bezbjednost

U svrhu jačanja našeg tima, unutar Sektora za informacione tehnologije, upravljanje imovinom i gotovinom banke, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *