Naslovne strane dnevnih novina za 9. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

KINEZIMA ISPLAĆENO 406,7 MILIONA EURA ZA AUTO-PUT

Kompaniji China road and bridge corporation (CRBC) je od 2015, kada je počela gradnja auto-puta Bar-Boljare, do 21. juna ove godine ukupno isplaćeno 406.708.799,71 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija. Od tog iznosa, Kinezima je, kao glavnom izvođaču radova na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, iz sredstava kineske Exim banke izdvojeno 345.702.732,98 eura.

ODOBRENI KREDITI VRIJEDNI 2,75 MILIJARDI

Banke su na kraju marta odobrile kredite ukupno vrijedne 2,75 milijardi eura, što je rast od 2,3 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na mart prošle godine odobreno je 9,9 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju marta bio je niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,85 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG, prenosi Mina-biznis.

Južna Koreja ozakonila mjenjačnice kriptovaluta

Vlasti u Južnoj Koreji prvi put su odlučile da ozakone i regulišu tamošnje mjenjačnice kriptovaluta, koje sad imaju status usporediv s bankama i drugim financijskim institucijama. Time je stvoreno potpuno novo tržište mjenjačnica kriptovaluta koje je regulisala vlast, prenose agencije.

Dan

Uprkos zabrani grade usred sezone

Uprkos tome što se građevinski radovi moraju obustaviti tokom turističke sezone, prema trenutnoj slici sa terena, može se primijetiti da duž Crnogorskog primorja investitori i dalje ne poštuju odluku o privremenoj zabrani. Odluka o privremenij zabrani u primorskim gradovima različito je definisana, pa u zavisnosti od zona u kojima se nalaze objekti za izgradnju zabrana radova negdje počinje 15. maja, negdje od 1. juna, odnosno od 15.juna do 15. septembra.

Odobreno 2,7 milijardi kredita

Prema podacima Centralne banke (CBCG), banke su na kraju marta odobrile ukupno 2,75 milijardi eura kredita, što je za 2,3 odsto više na mjesečnom nivou, dok je u odnosu na mart prošle godine odobreno 9,9 odsto više kredita.

Za manje od godinu treba da završe pola radova

Izvođači radova na autoputu imaju manje od godinu dana da završe polovinu radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. To se može zaključiti analizom podataka u vezi sa izgradnjom autoputa koji su prikazani u Vladinoj proljećnoj analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi.

Pobjeda

Ove sezone ubraće 2,1 milion kilograma

Kompanija Plantaže na Cemovskom polju počelaje u četvrtak berbu stonog grožđa sorte kardinal. Ove godine planirana je berba oko 2,1 miliona kilograma. Zbog povoljnih klimatskih uslova grožđe je prispjelo sedmicu ranije nego lani, a berba će trajati najkasnije do polovine septembra kazao je za Pobjedu koordinator u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji Simo Boljević.

Banke u prvom kvartalu odobrile 2,75 milijardi eura

Banke su na kraju marta odobrile kredite od ukupno 2,75 milijardi eura, što je rast od 2,3 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na mart prošle godine odobreno je 9,9 odsto više kredita.

U Crnoj Gori 1,04 miliona korisnika mobilne telefonije

U Crnoj Gori je na kraju maja bilo 1,04 miliona korisnika mobilne telefonije, 1,6 odsto više u odnosu na april. Broj korisnika u maju odgovara penetraciji od 168,09 odsto, navedeno je u izvještaju Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *