Cijene nafte pale nakon dvije nedjelje rasta

Dodajte komentar

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle nedjelje pale, nakon dvije nedjelje rasta, što je posljedica jačanja trgovinskih napetosti u svijetu i povećanja proizvodnje Saudijske Arabije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje pala 2,9 posto, na 77,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 73,80 dolara.

Saudijska Arabija izvijestila je Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da je u junu povećala proizvodnju za skoro 500.000 barela dnevno, ali i smanjila prodajnu cijenu nafte Evropi i drugim regijama, što je znak da Rijad želi nadoknaditi smanjenu ponudu iz drugih zemalja i zakočiti rast cijena.

“Među faktorima koji pritiskaju cijene izdvaja se ispunjeno obećanje Saudijske Arabije i Rusije da će nastojati da poveća proizvodnju”, kaže Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC je više od godinu i po dana držao proizvodnju smanjenu kako bi podržao rast cijena nafte, no zbog poremećaja u proizvodnji u Venezueli, Angoli i Libiji, nedavno je ta organizacija odlučila da poveća proizvodnju kako bi nadoknadila manjak na tržištu.

Tim više što je moguće i smanjenje iranskog izvoza nafte zbog najave američkih sankcija. Washington se povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i najavio ponovno uvođenje sankcija Teheranu, tražeći od svih zemalja svijeta da od novembra prestanu sa kupovinom iranske nafte.

Te su najave poduprle cijene nafte u proteklim nedjeljama, budući bi mogle dodatno smanjiti ionako tijesnu ponudu. A prebrzi rast cijena nafte ne odgovara SAD-u, pa je Trump prošle nedjelje optužio OPEC za podizanje cijena nafte i zatražio od te organizacije da je smanji.

“Monopol OPEC-a mora zapamtiti da su cijene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Oni podižu cijene dok SAD brane mnoge od OPEC-ovih članica za vrlo malo novca. To mora biti dvosmjerna ulica. Smjesta cijene!”, napisao je Trump na Twitteru.

Povećanje cijena benzina u SAD-u moglo bi, naime, Trumpu stvoriti političke probleme uoči izbora za Kongres koji će se održati u novembru.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *