SEAT i Rimac Automobili razvili novi električni trkački automobil

Dodajte komentar

Rimac Automobili sarađivali su sa stručnjacima SEAT-ove sportske podmarke Cupra trkačkom e-Raceru, za koji kažu da je prvi potpuno električni trkaći automobil touring-klase.

Auto je baziran na benzinskom Cup Raceru, ali je 100 posto električan. Performanse su zbilja “trkačke”: 402 konja stalne snage i do 650 KS na vrhuncu, najviša brzina od 270 km/h i ubrzanje do stotke za 3,2 sekunde (8,2 sekunde do 200 km/h).

– Naša priča počela je s trkama i uvijek smo osjećali jaku vezu sa svijetom motosporta. Više od ičega naš cilj je da dokažemo da su električni automobili budućnosti zabavni, brzi i uzbudljivi – kazao je Mate Rimac, osnivač i direktor kompanije iz Svete Nedelje.

Testna vožnja e-Racera obavljena je na stazi u Zagrebu kako bi se prvi put isprobala integracija baterija s ostatkom vozila. U SEAT-u ističu kako su uslovi na stazi potvrdili da je e-Racer spreman za izazov trkivanja te da su inicijalni testovi polučili “vrlo pozitivne zaključke”. Cupra e-Racer trebala bi učestvovati u trkama kategorije E-TCR (trke električnih turističkih automobila).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *