Poljski LOT i fond 4K zainteresirani za Croatia Airlines

Dodajte komentar
9actl

LOT Polish Airlines i investicioni fond 4K Invest, koji je vlasnik Adria Airwaysa, navodno su izrazili interesovanje za preuzimanje udjela u Croatia Airlines-u.

Prema navodima medija, LOT i 4K razmišljaju da postanu strateški partner hrvatskog prevoznika, jer vlada pokušava da privatizuje aviokompaniju drugi put, prenio je Ex-Yu Aviation.

Prošle sedmice predsjednik Nadzornog odbora hrvatske aviokompanije Zlatko Mateša je nagovijestio poljsko interesovanje za Croatia Airlines, ističući da bi evropski partner bio idealan jer bi mogao preuzeti većinski udio u skladu s propisima Evropske unije. LOT trenutno održava dvostruke dnevne letove između svog čvorišta u Varšavi i Zagreba, kao i sezonske letove za Dubrovnik, Split, Pulu i Zadar.

Pročitaj još: Hrvatska prodaje Croatia Airlines

Poljski prevoznik je nedavno proširio svoje operacije u regionu, započinjući letove iz Budimpešte ka Njujorku i Čikagu, koji će sljedeće godine biti praćeni letovima za London City. Izvršni direktor aviokompanije Rafail Milczarski napomenuo je da će se aviokompanija fokusirati na region Balkana, koji bi u budućnosti mogao vidjeti slično širenje. Naglasak će biti stavljen na gradove u oblasti koja služe kao čvorišta za aviokompanije članice Star Alliancea sa kojima LOT može sarađivati. I Zagreb i Ljubljana su dom nacionalnim prevoznicima koji su dio Aliancea, a Croatia Airlines i Adria Airways codeshare-ju LOT-ove letove sa svojih čvorišta u Varšavi.

S druge strane, 4K Invest je povezivan sa potencijalnom kupovinom Croatia Airlinesa u aprilu. 4K je kupio Adriju Airways preko svoje podružnice AA International Aviation Holding u martu 2016. godine kroz postupak dokapitalizacije i prodaje.

Croatia Airlines će tražiti konsultanta za privatizaciju u narednim sedmicama. Hrvatski ministar za pomorstvo, saobraćaj i infrastrukturu Oleg Butković rekao je: “Croatia Airlines treba pronaći strateškog partnera i započeti ćemo ovaj proces. Razgovarali smo sa menadžmentom kompanije nekoliko puta. Koliko mi je poznato, uskoro će biti objavljen tender za izbor privatizacionog konsultanta, koji će nam dati odgovore na pitanja poput: kako, kada i na koji način treba postupati? “. Dodao je: “Ova godina je ključna u potrazi za strateškim partnerom”.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *