Dionica General Electrica izgubila mjesto u Dow Jones indeksu

Dodajte komentar

Dionica General Electrica (GE) izgubila je mjesto u Dow Jones indeksu nakon više od jednog vijeka, što predstavlja novi udar na tu kompaniju koja je donedavno snažno uticala na cjelokupno poslovno okruženje u ekonomiji SAD-a, a danas se bori da bi zadržala poziciju industrijske sile.

Komapanija S&P Dow Jones Indices objavila je u utorak da će dionica GE-a, izvorna članica Dow indeksa kada ga je formirao Charles Dow 1896. godine i neprekinuta članica od 1907., od 26. juna biti zamijenjena u indeksu koji sadrži 30 dionica, a umjesto nje u Dow će biti uvrštena dionica trgovačkog lanca lijekovima Walgreens Boots Alliance.

„Ova promjena učiniće Dow indeks boljim mjerilom ekonomije i tržišta dionica”, poručio je David Blitzer, predsjednik odbora u kompanija S&P Dow Jones Indices.

Nakon te objave, cijena dionice GE-a pala je na Wall Streetu, najvećoj svjetskoj berzi, za 1,5 posto, dok je dionica Walgreensa poskupila za 3 posto.

Prije 20-ak godina, kada je na čelu te kompanije bio Jack Welch, po mnogima jedan od najboljih menadžera u istoriji, GE je bila najvrednija kompanija u svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *