Prošlogodišnji skok cijene bitcoina bio je namješten, pokazuje studija

Dodajte komentar

Profesor finansija sa univerziteta Teksas, John Griffin, sa svojim je timom istražio vezu transakcija bitcoina s transakcijama kriptovalute tether, i to u razdobljima kada je cijena bitcoina tokom prošle godine rasla velikom brzinom. Sumnje u manipulacije cijenom bitcoina i povezanost s tetherom pojavljivale su se na nivou špekulacija, potvrđivane su kroz neke analize, no ovo je prvi put da se neko tim problemom pozabavio i sa naučne strane.

Za potrebe naučnog rada teksaški je tim finansijskih stručnjaka analizirao miliona transakcija vidljivih u javnom blockchainu te dokazao korelaciju velikih kupovina bitcoina izvršenih kriptovalutom tether, i to u razdobljima kada je porast cijene bitcoina posustajao. Posljedica ovih transakcija na nekoliko svjetskih mjenjačnica dovodila je do nastavka porasta cijene bitcoina, a učinak manipulacije je bio zapanjujući. Naime, manje od 1% vremena trgovanja s tetherom u ovakvim situacijama “zaslužno” je za 50% porasta cijene bitcoina te čak za 64% porasta cijene drugih kriptovaluta.

Uzorci u trgovanju ponavljali su se tokom prošle godine i, kažu ovi naučnici, ne mogu biti objašnjeni kao čista tržišna potražnja, već imaju sve karakteristike manipulativnog ponašanja u kojem je tether poslužio da se njime vještački generiše potražnja za bitcoinom.

Posebno su značajne bile akcije kupovine bitcoina tetherom oko “okruglih” cijena bitcoina, što je kreiralo lažne signale za kupovinu ili prodaju koje su posmatrali ostali investitori.

Profesor Griffin inače, osim posla na univerzitetu, vodi i vlastitu konsultantsku kompaniju koja istražuje i analizira finansijske prevare, uključujući i one na tržištu kriptovaluta. U ovom slučaju izolovani su i neki sumnjivci koji su možda na pomenuti način vještački podizali cijene kriptovaluta. Za sada nepoznati pojedinci ili organizacije povezuju se s mjenjačnicom Bitfinex, koju vodi ista ekipa koja je osnovala i startup Tether, lansirajući istoimenu kriptovalutu vezanu uz američki dolar.

Izvor: Bug.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *