EU uvodi sandkicje Americi

Zemlje članice EU jednoglasno su odobrile sankcije protiv SAD, glasajući za uvođenje tarifa na uvoz određenih američkih proizvoda, javljaju francuski mediji.

To se odnosi na džins, viski i motocikle, a kao odgovor na takse koje je Vašington prethodno uveo na uvoz evropskog čelika i aliminujuma.

Primjenu ovih mjera je jednoglasno usvojilo 28 država članica EU i Evropska komisija će preduzeti korake kako bi one stupile na snagu, prenosi BFM televizija, pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Evropske kontramjere mogu da, potpuno zakonito, stupe na snagu počev od 20. juna, ali bi EU mogla da sačeka 1. jul kako bi reagovala u isto vrijeme kada i Kanada, koju je Vašington takođe sankcionisao, a koja želi da prvog dana narednog mjeseca lansira svoje protivmjere, navode diplomatski izvori.

Na evropskoj listi su desetine američkih proizvoda među kojima su neki veoma simbolični, kao što su viski, motori marke “Harli-Dejvidson” i džins.

Prije nego što budu stavljene na snagu, listu mora da odobri Evropska komisija, ali je to puka formalnost, napominje francuska televizija.

Evropske protivmjere imaju za svrhu da, u prvo vrijeme, kompenzuju u visini od 2,8 milijarde eura štetu koju su evropskoj industriji nanijele američke takse na uvoz evropskog čelika (25 odsto) i aluminijuma (10 odsto).

Tu brojku Komisija smatra “odmjerenom”, a pri tom Komisija drži do toga da procedura u potpunosti ispoštuje propise Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Pomenutu listu je EU dostavila STO 18. maja, a roba koja je na njoj navedena proizvodi se na američkoj teritoriji.

EU bi i na uvoz drugih američkih proizvoda mogla da uvede tarife u visini od 3,6 milijardi eura, ukoliko dobije spor protiv SAD pred STO otkako je podnijela žalbu tog organizaciji 1. juna, zaključuje BFM.

Check Also

Za prodaju pasoša prijavile se 22 firme

Na javni poziv za izbor agenta za posredovanje prilikom aliciranja za sticanje crnogorskog državljanstva kroz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *