U Crnoj Gori pola cijene goriva ide za državne dažbine, a u SAD od 3 do 21 odsto

Juče su u nekim crnogorskim gradovima održani protesti zbog zbog poskupljenja goriva. Najgori odziv je bio u Podgorici. Bilo kako bilo, prema najavama iz Ministarstva ekonomije nećemo morati da strepimo jer cijene goriva ostaju iste, barem narednih petnaestak dana.

Međutim, dok u Crnoj Gori više od polovine cijene goriva se daje državi u Sjedinjenim Američkim Državama takse se razlikuju od države do države tako da su najmanje na Aljasci 3,9 odsto, a najviše u Pensilvaniji 21,3 odsto. Zanimljivo je napraviti poređenje. Naročito ako se ima u vidu da su oni ti koji regulišu globalne tokove crnog zlata i njegovu cijenu.

Crna Gora više od polovine cijene od goriva usmjerava za dažbine, a u SAD to je u prosjeku deseti dio od cijene. Tako takse, porezi i naknade u maloprodajnoj cijeni goriva u Crnoj Gori, za BMB 98 iznose 55,61 odsto, za BMB 95 iznose 56,3 odsto dok za eurodizel na takse odlazi 51,22 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama u zavisnosti od države članice, razlikuje se i iznos taksi. Najniža je na Aljasci 3,9 odsto, sledi Nju Džersi sa sedam odsto. Pregledom iznosa, zapaža se da je najveći broj onih koji zaračunavaju oko deset odsto (Alabama, Teksas, Misuri, Misisipi…) Na Havajima je 13,2 odsto, Nevadi 14,3 odsto, Ilinoisu 15 odsto. U Mičigenu se obračunava 16 odsto, Vašingtonu 16,1, Floridi 16,6 odsto. Najviše izdvajaju žitelji države Njujork 17,4 odsto, Kalifornije – 17,7 odsto, dok u Pensilvaniji daju najviše – 21,3 odsto.

 

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

2 KOMENTARI

  1. Kakvo glupo poredjenje… SAD su proizvodjac nafte, imaju na hiljade rafinerija uz to,a CG uvozi gotove proizvode. Prije nego što pomiješate babe i žabe malo se edukujte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *