Više od deset miliona eura štete zbog krađe struje

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je prošle godine neovlašćeno preuzeto oko dva miliona kilovat sati kWh električne energije, zbog čega je Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS imao direktnu štetu od više od osam miliona eura, a državni budžet više od dva miliona.

Rukovodilac Sektora za mjerenje u CEDIS-u, Vladimir Kaluđerović, kazao je u intervjuu agenciji Mina-business da je šteta pričinjena jer ta energija nije fakturisana korisnicima, pa samim tim nije ni plaćen porez na dodatu vrijedbost PDV po osnovu njene potrošnje.

“Da bi se stekla bolja slika o ovoj pojavi, reći ću da je električna energija koja se u Crnoj Gori neovlašćeno potroši na nivou godišnje potrošnje većeg grada u Crnoj Gori, kao što su Nikšić i Bar, a tu energiju ne može Klinički centar Crne gore potrošiti za 20 godina rada”, poručio je Kaluđerović.

On je kazao da direktnu finansijsku štetu po tom osnovu snosi isključivo CEDIS, a s obzirom na to da je djelatnost operatora distributivnog sistema ODS regulisana, pomenuti iznos znači i manjak u budžetu za investicije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *