Naslovne strane dnevnih novina za 8. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Radulović: Od turizma samo dobre vijesti

Zimska turistička sezona, u kojoj je bilo 30 odsto više turista i oko 17 odsto više noćenja, pokazala je isti trend kao i ljetnja, saopštio je juče ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. Predstavljajući rezultate ovogodišnje sezone, on je ocijenio da turizam u posljednjih nekoliko godina donosi samo dobre vijesti.

NEMA USLOVA ZA POVEĆANJE CIJENA GORIVA

Prema trenutnim procjenama Ministarstva ekonomije ne postoje uslovi za korekciju cijena naftnih derivata u Crnoj Gori u smislu njihovog povećanja, informacija je s kojom je taj resor upoznao članove Vlade na jučerašnjoj sjednici. Uslova za povećanje cijena, kako je saopšteno, nema s obzirom na činjenicu da je na Platts kotacijama, nakon naglog skoka, zabilježena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa dolara i eura, u odnosu na posljednje informisanje Vlade Crne Gore o njiho-
vom kretanju 31. maja.

Potvrđene procjene rasta crnogorske ekonomije

Svjetska banka (SB) potvrdila je procjene rasta crnogore ekonomije, za ovu, narednu i 2020. godinu. Eksperti SB su u junskim prognozama ostavili nepromijenju stopu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu od 2,8 odsto, koju su projektovali i u januarskom izvještaju. Prema njihovim predviđanjima, crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) bi u narednoj i 2020. godini trebalo da poraste 2,5, odnosno 2,1 odsto.

Dan

Minus u budžetu 250 miliona

Vladaje juče usvojila predlog zakona o završnom računu budžeta za 2017. godinu, u kojem je konstatovan deficit centralnog računa budžeta od 250,9 miliona eura, što je 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Toliki deficit je napravljen uz do ove godine rekordnih oko 610 miliona pozajmljenih sredstava.

Spriječiti pljačku Rudnika

Zahtjev advokata Azre Jasavić za izuzeće sudije Nataše Bošković u sporu M&V sa EPCG, u kojem se traži ukidanje odluke skupštine akcionara energetske kompanije za kupovinom Rudnika uglja, otvoreni je i organizovani zločin najveće vrste, ocijenio je predjsednik PIR-a Momo Joksimović. Jasavićeva je tražila izuzeće sudije Bošković, kojaje dva puta donijela privremenu mjeru kojom je blokirala otkup akcija Rudnika uglja. Prvi put je mjera ukinuta, a o žalbi na drugu privremenu mjeru odlučuje vijeće sudija Privrednog suda.

Dva hotela pod hipotekom za 11 miliona

Vlada je dala saglasnost zakupcu dijela imovine “Ulcinjske rivijere, kompaniji Karisma hotels Adrijatik Montenegro, da pod hipoteku stavi hotele Belvi i Olimpik, koje je i zakupila, za kredit od 11,15 miliona eura.

Pobjeda

Zaposliće 800 radnika i uložiti 795 miliona

Do kraja godine u turizmu će biti otvoreno do hiljadu novih radnih mjesta, a u regionalni razvoj će biti uloženo do 795 miliona eura, najavljeno je juče nakon sjednice Vlade. Vlada je usvojila informaciju o rezultatima zimske turističke sezone, za koju je resorni ministar Pavle Radulović kazao da je bila odlična i najavio nova radna mjesta.

Javni dug 60 odsto BDP-a

Javni dug Crne Gore na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 60 odsto BDP-a, kazao je nakon sjednice Vlade generalni direktor za državni trezor u Ministarstvu finansija Dragan Darmanović i podsjetio da je krajem prošle godine bio 62 odsto BDP-a, odnosno 2,6 milijardi.

Za četiri mjeseca 102,8 miliona KWh iz povlašćenih izvora

Za četiri godine, odnosno od 2014. do 2017. u Crnoj Gorije proizvedeno ukupno 139,8 miliona kilovata električne energije iz povlašćenih proizvođača, objavljeno je u programu rada Crnogorskog operatora tržišta električne energije za tekuću godinu. Samo za četiri mjeseca ove godine proizvedeno je ukupno 102,8 miliona kilovatsati iz obnovljivih izvora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *