Britanija na prodaji dionica RBS-a izgubila više od 2 milijarde funti

Dodajte komentar

Britanska vlada prodala je u utorak 7,7 posto dionica u Royal Bank of Scotland (RBS) za 2,5 milijardi funti ili 3,3 milijarde dolara, zabilježivši time gubitak od više od dvije milijarde funti na dio svog ulaganja u tu banku koju je spasila od propasti 2008. godine.

Vlada je dionice prodala institucionalnim ulagačima po pojedinačnoj cijeni dionice od 2,71 funti, što je gotovo upola manje od onog što je platila prilikom spašavanja RBS-a za 45,5 milijardi funti, na vrhuncu tadašnje finansijske krize.

Naime, vlada je te 2008. godine za pojedinu dionicu izdvojila 5,02 funti.

Ova prodaja predstavlja značajan korak u povratku RBS-a u potpuno privatno vlasništvo, čime finansijsku krizu ostavljamo u prošlosti“, izjavio je britanski ministar finansija Philip Hammond.

Britanska opoziciona Laburistička stranka kritikovala je prodaju dionica kada je u ponedjeljak večer bila najavljena, poručivši da će poreski obveznici izgubiti te da je vlada trebala još da pričeka s prodajom.

Nekad jedna od najvećih svjetskih banaka, RBS je pod rukovodstvom izvršnog direktora Freda Goodwina započela agresivnu ekspanziju, a katastrofalna ponuda za holandskog zajmodavca ABN AMRO 2007. godine ga je značajno oslabila uoči finansijske krize.

Tek su malobrojni smatrali da je tadašnja britanska laburistička vlada pogriješila u spašavanju zajmodavca, no kasnije je tokom godina, obilježenih nemilosrdnim restrukturiranjem i pravnim troškovima, u potpunosti izbrisana dobit, a time i šanse za vraćanje novca poreskim obveznicima.

Vlada namjerava preostalih 62 posto udjela u RBS-u da proda tijekom idućih pet godina, najvjerovatnije na sličan način kao sada, iako bi određen broj dionica mogla ponuditi i javnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *