Da li porodica Rotšild kontroliše kriptovalute?

Osnivač druge najveće svjetske kriptovalute, etereuma, Vitalik Buterin, pokušao je da odgovori na pitanje da li je istina da Rotšildovi kontrolišu kriptovalute.

“Da li su Rotšildovi toliko koordinirani i treba li da brinemo“, pitao je Buterin. On pokušava da analizira da li je istina ili teorija zavjere tvrdnja koja kruži već neko vrijeme da se radi na mračnom projektu odnosno nekoj vrsti blokčejna tzv. IMMO, u koji ta bankarska dinastija ulaže.

Takođe, osim tog jednog projekta, spekuliše se da cijelo kripto-tržište kontrološu upravo ti bankari.

Malo se zna o IMMO, ali kripto-zajednica misli da to može biti digitalni novčić koji se oslanja na prirodne resurse kao što je zlato ili možda nekretnine, što bi ga automatski učinilo vrijednim. (Znamo da na primjer, bitkoin, nema takvu vrstu podrške, tako da kada bi jednom vrijedio 0, od njega bi bukvalno i ostala nula)

Navodno, cijeli projekat lično kontroliše Aleksandr de Rotšild, novoimenovani šef porodične bankarske dinastije.

Međutim, analizirajući detaljno, Buterin je došao do zaključka da je Rotšildov potencijalni uticaj na kriptovalutne procese precijenjen.

“Oni su samo rođeni na različitim pozicijama visokog društva starog novca, teorije da su moćni i izvan toga su neosnovane“, napisao je.

Podsjetimo, u decembru su mediji pisali da su Rotšildovi i te kako ušli u svijet bitkoina i drugih kripto-valuta.

Teorije zavjere oko njihove kontrole kriptovaluta potiču još iz 1988. godine. Tada je čuveni Ekonomist objavio tekst pod naslovom “Spremni za Feniks“:

“Za trideset godina, Amerikanci, Japanci, Evropljani i drugi će vjerovatno plaćati sve istom vlautom. Cijene neće biti označene u npr. dolarima, jenima ili markama, već u, recimo, feniksima. Feniks će preferirati korporacije i kupci, jer će biti privlačniji nego današnje nacionalne valute“, pisao je list prije trideset godina ističući da će to biti presedan. Feniks je u tekstu pseudonim buduće jedinstvene valute kojem će gospodariti jedna svjetska vlada.

B92

Check Also

Montenegroberza: Državne obveznice podigle indekse

Rast oba indeksa i milionski promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj se skraćeno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *