Amazon policiji prodaje tehnologiju za prepoznavanje lica

Dodajte komentar

Amazon, najveća svjetska online trgovina u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu, Jeffa Bezosa, još je 2016. godine predstavila naprednu tehnologiju prepoznavanja lica – Amazon Rekognition.

Ova tehnologija funkcioniše po principu softvera kao usluge (SaaS), i dostupna je putem cloud usluge Amazon Web Services, pa je može unajmiti bilo ko.

Amazon Rekognition koristi strojno učenje za prepoznavanje sadržaja fotografija, a na njima vrlo lako može identifikovati lica, te ih upoređivati s dostupnim bazama podataka – i kao takva prilično je velik rizik za sigurnost i privatnost. Upravo zbog toga kritičari, među kojima su najglasnije udruge za zaštitu ljudskih prava, napali su Amazon kada su saznali da je kompanija počela aktivno da nudi ovu tehnologiju policijama u SAD-u.

American Civil Liberties Union objavila je dokumente koji pokazuju kako policije u najmanje tri američke savezne države koriste Amazonovu uslugu, te uz pomoć vještačke inteligencije mogu identifikovati i pratiti građane, kršeći pritom njihova ljudska prava. Amazon si u ovom slučaju nije baš pomogao navodeći u marketinškim materijalima kako je riječ o tehnologiji za praćenje osoba, te lagan i točan način za provođenje istraga i nadzor ljudi.

Dokumenti takođe pokazuju kako su policije stvorile velike baze podataka iz svojih fotografija snimljenih pri hapšenjima, te s tim fotografijama upoređivali snimke iz nadzornih kamera i drugih izvora – koristeći upravo Amazon Rekognition.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *