Promjene u svjetskoj ekonomiji: Kalifornija jača ekonomska sila od Velike Britanije

Dodajte komentar

Podaci koje su objavili američki statističari ove nedjelje pokazali su da je tamošnja savezna država Kalifornija po ukupnoj ekonomsoj aktivnosti prošle godine prestigla Veliku Britaniju. Iako Velika Britanija ima 25 miliona stanovnika više od Kalifornije, ima manji BDP.

Ukupna vrijednost BDP-a Kalifornije premašila je 2.700 milijardi dolara i zahvaljujući tome Kalifornija je veća ekonomska sila i od Velike Britanije i od Indije i od Francuske. Kad bi se gledalo samostalno, Kalifornija bi bila peta ekonomska sila svijeta.

Četrdeset miliona ljudi koji žive u toj američkoj državi svoje bogatstvo mogu zahvaliti, prije svega, globalno važnim industrijama visoke tehnologije i informatike i holivudskoj industriji zabave i filma, a Kalifornija je poznata i kao jedno od glavnih poljoprivrednih područja u SAD. Uz spomenute, kalifornijskoj ekonomiji doprinose finansijska industrija, tržište nekretnina, ali i klasična industrijska proizvodnja.

U Kaliforniji svoja sjedišta imaju tehnološki giganti, poput “Apple”-a.

Nivo ekonomskog preokreta u toj državi ilustruje činjenica da se još 2012. godine, nakon krize, nalazila na desetom mjestu u svijetu po veličini ekonomije. U međuvremenu je u najmnogoljudnijoj američkoj državi stvoreno dodatnih dva miliona radnih mjesta, a BDP je porastao za impresivnih 700 milijardi dolara. Ekonomisti komentarišu da svoj skok Kalifornija može zahvaliti rastu produktivnosti.

Preokret i u Evropi
Prema podacima MMF-a, gledajući tzv. paritet kupovne moći, koji u obzir uzima razliku u nivou cijena u pojedinim državama, Španci su prošle godine po bogatstvu prestigli Italijane. U MMF-u predviđaju i da će u idućih pet godina razlika u korist Španaca narasti na sedam odsto, dok je prije samo deset godina Italija imala prednost od 10 odsto u odnosu na susede s Pirinejskog poluostrva.

Ti podaci pokazuju na znatnu razliku u situaciji dveju ekonomija, koje su gotovo podjednako bile pogođene ekonomskom krizom u prethodnih deset godina. Španija je danas jedna od najbrže rastućih država u EU (od 2015. godine bilježi stopu rasta veću nego Njemačka, Francuska ili Velika Britanija), dok Italija nikako ne uspijeva ponovo da uhvati ekonomski zamah. Upravo u problemima Italije, odnosno političkoj nestabilnosti, leži glavni uzrok zbog kojih ju je Španija uspjela preteći.

Krajem devedesetih Italija, koja danas ima petnaestak miliona stanovnika više od Španije, imala je ekonomiju dvostruko veću od španske. Danas je ta razlika samo 50 odsto, a očekuje se da će se dodatno smanjivati idućih godina. Italijanima se predviđa toliko slab rast da bi do 2023. godine i Češka i Slovačka mogle prestići Italiju po bogatstvu, baš kao što je to prošle godine učinila Španija.

Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD, Organisation for Economic Cooperation and Development) pokazuju da je Italija jedna od retkih velikih ekonomija koja se još nije vratila na pretkrizni nivo. Samo neki od razloga su rastući državni dug, birokratija, starenje stanovništva i pad produktivnosti. Ekonomisti komentarišu da nestabilna politička situacija, nastala nakon izbora, ne garantuje reforme koje bi donele novi ekonomski zamah, ali sami rezultati izbora posljedica su nepovoljne ekonomske situacije prethodnih godina, tako da se Italija nalazi u svojevrsnom začaranom krugu. U međuvremenu druge države napreduju.

Prije dvadeset godina Italija se, prema podacima MMF-a, nalazila na 18. mjestu u svijetu gledano po prosječnom BDP-u po stanovniku, a danas je na toj ljestvici skliznula za čak 15 mjesta, a do 2023. očekuje se da bi mogla pasti i na 37. poziciju.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *