Luka Bar

Izvoz žita iz Srbije preko Luke Bar

Žito iz Vojvodine već od ove godine izvoziće se na treća tržišta preko Luke Bar.

Ovo je rezultat sastanka predsjednika privrednih komora Crne Gore i Srbije sa predstavnicima kompanija Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar, kao i izvoznicima žitarica MK grupom i Agro globom iz Novog Sada, koji je održan na marginama poslovnog foruma Crna Gora-Vojvodina u pokrajinskoj Privrednoj komori.

Sa zadovoljstvom mogu da saopštim crnogorskoj javnosti da su na današnjem sastanku usaglašene cijene prevoza i da će prve količine žita iz Vojvodine preko Luke Bar na treća tržišta krenuti već u ovoj godini”, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Prema njegovim riječima, ovim su stvoreni uslovi za dugoročni posao izvoza žita preko pomenute crnogorske luke.

“Ovaj posao će u značajnoj mjeri uticati na jačanje ekonomskih veza Crne Gore i Srbije i povećanje obima robne razmjene. Procjena je da bi već u naredne dvije godine moglo da dođe do izvoza 300.000 tona žitarica preko Luke Bar. No, nije riječ samo o jednosmjernom izvozu već i o uvozu sirovina i repromaterijala za potrebe proizvođača i izvoznika iz Vojvodine”, rekao je Golubović.

Direktor Luke Bar Zarija Franović zahvalio je na podršci vladi i privrednim komorama Crne Gore i Vojvodine.

“Ovo je značajan dan za privredu Crne Gore, posebno za grad i Luku Bar koja je stub privrednog razvoja. Napravljen je veoma značajan korak da se preko Luke Bar obavlja pretovar preko 300.000 tona žitarica i nekoliko stotina hiljada tona roba koje su potrebne tržištu Srbije. Riječ je o rezultatu pregovora koji traju već nekoliko mjeseci, a koji će dovesti do upošljavanja neiskorišćenih kapaciteta Luke i radne snage. Danas smo dogovorili cijenu pretovara preko Luke Bar, kao i prevoza preko Srbija Cargo i MonteCargo za do dva silosa žitarica u ovoj godini, što je 60 hiljada tona, možda čak i više”, rekao je Franović.

Prema njegovim riječima, prioritet Luke Bar je dugoročni posao sa žitarima iz Srbije.

“Ovo je priča koja je otvorena i koja predstavlja interes Luke Bar, Države Crne Gore i njene ekonomije, te naravno, Srbije i Vojvodine. Takođe je jako bitno da ovaj posao ide i u drugom smjeru, odnosno da se u Luci Bar obavlja pretovar robe koja ide za Srbiju. O tome smo takođe imali više sastanaka i vjerujem da ćemo se dogovoriti o izgradnji zajedničkih skladišta koji su potrebni Luci Bar a koje će koristiti poslovni partneri iz Srbije”, rekao je Franović.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo što je još jedan poslovni forum rezultirao konkretnim benefitima za privrede dvije zemlje.

AntenaM

Check Also

Januarska akcija u Montenegro Airlinesu, karte po povoljnim cijenama

Nacionalna avio-kompanija Montenegro Airlines pokrenula je Januarsku akciju danas i nudi mogućnost kupovine karata po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *