Triglav ušao na tržište penzionih osiguranja u Hrvatskoj

Triglav grupa potpisala je ugovor s Raiffeisen Bank Austria, d.d., Zagreb, o kupovini većinskog udjela jedinog hrvatskog penzionog osiguranja, društva Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo. Jačanje položaja u regionu i usmjerenost na razvoj životnih, zdravstvenih i penzionih osiguranja na tržištima na kojima je prisutna u skladu su sa strateškim usmjerenjima Triglav grupe do 2020. godine.

Triglav grupa, odnosno njeno zavisno društvo Triglav INT, holding, d.d., koje upravlja osiguranjima Grupe izvan Slovenije danas je sa prodavcem Raiffeisen Bank Austria, d.d., Zagreb, potpisala ugovor o kupovini većinskog udjela hrvatskog penzionog osiguranja Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo. Društvo će tako biti u vlasništvu Triglav grupe (75% svih akcija društva minus jedna akcija) i Raiffeisen Bank Austria, d.d., Zagreb (25% svih akcija društva plus jedna akcija). Potpisani ugovor je sklopljen pod suspenzivnim uslovima, prvenstveno radi dobivanja saglasnosti regulatora.

Triglav grupa ovom kupovinom ulazi na hrvatsko tržište penzionih osiguranja, širi svoje poslovanje i jača položaj u Hrvatskoj u skladu sa strategijom razvoja i rasta Triglav grupe. Nova članica Triglav grupe je jedino društvo za isplatu penzionih osiguranja u Hrvatskoj, gdje uspješno posluje već od 2002.

Društvo Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo je krajem 2017. godine u ime približno 12.000 korisnika upravljalo sredstvima u visini od oko 70 miliona eura. Hrvatski penzioni sistem zasnovan je na tri stuba. Kod toga se prilikom penzionisanja odnosno ispunjenja određenih uslova sredstva osiguranika prenose iz drugog u treći stub na penziono osiguranje Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo. Ovo s dobivenim sredstvima upravlja i sprovodi isplate penzionih renti. S obzirom na demografska kretanja i potvrđene reforme sistema slijedećih se godina očekuje bitno povećanje broja novih osiguranika, koji će prenositi sredstva iz drugog stuba.

Indikator.ba

Check Also

Filip Makrid konkuriše za direktora podgoričkog Vodovoda

Preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo je javni konkurs za imenovanje izvršnog direktora preduzeća na period …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *