Slovenija od EK-a traži posredovanje u vezi s Ljubljanskom bankom

Ljubljana traži da se Evropska komisija uključi u rešavanje spora Slovenije i Hrvatske o neprenesenoj štednji hrvatskih građana u bivšoj Ljubljanskoj banci.

Slovenija tvrdi da je pitanje stare devizne štednje stvar budućih sukcesijskih pregovora.
Vlada Slovenije u ponedeljak je od Evropske komisije zatražila da se uključi u rešavanje njenog spora s Hrvatskom o tzv. neprenesenoj štednji hrvatskih građana u bivšoj Ljubljanskoj banci Zagreb.

U pismu predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru i drugim njenim visokim predstavnicima piše da je nastavak sudskih postupaka pred hrvatskim sudovima u vezi s tim pitanjem u suprotnosti s evropskim i međunarodnim pravom.

“Vlada je zamolila EK za posredovanje u predmetu prenesenih deviznih depozita. Slovenija od početka naglašava da je to sukcesijsko pitanje koje treba rješavati u okviru pregovora o sukcesiji. S druge strane, u Hrvatskoj se, u suprotnosti s prihvaćenim obavezama, nastavljaju sudski postupci, zbog kojih Ljubljanskoj banci i Novoj Ljubljanskoj banci nastaje šteta. Budući da je EK već imala aktivnu ulogu u sklapanju memoranduma slovenačke i hrvatske vlade iz Mokrica o Ljubljanskoj banci, Slovenija očekuje da će EK prihvatiti poziv za posredovanje”, navedeno je u izjavi Vlade Slovenije.

Okončana četiri postupka

Pismo EK-u potpisali su premijer Miro Cerar i ministarka finansija Mateja Vraničar Erman.

Pismo s pozivom za posredovanje upućeno je predsjedniku EK-a Junckeru, potpredsjednicima Fransu Timmermansu i Valdisu Dombrovskisu te evropskoj komesarki za tržišno nadmetanje Margrethe Vestager.

U pismu Vlade Slovenije tvrdi se da je Slovenija ispunila svoje obaveze iz memoranduma iz Mokrica, koji su pred ulazak Hrvatske u Evropsku uniju potpisali tadašnji premijeri Zoran Milanović i Janez Janša, što je omogućilo da se Hrvatska priključi Uniji, dok Hrvatska, kako se navodi, svoje obaveze nije ispoštovala, pa su sudski postupci protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima nastavljeni.

“Dosad su prvostepenom presudom okončana četiri takva postupka, od toga tri na štetu Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke. Time se bankama nanosi šteta, između ostalog, i zato što se tako snižava vrednost državne investicije u Novoj Ljubljanskoj banci”, navodi se u pismu.

U pismu se, takođe, navodi da je takvo postupanje u suprotnosti s pravom EU-a i međunarodnim pravom te slovenskim Ustavom i zakonima.

Hrvatska nije reagovala na pozive

“Hrvatska svojim postupcima krši slobode i pravila iz ugovora EU-a i njene temeljne vrijednosti, kao što su vladavina prava, poštivanje međunarodnog prava, dužnost lojalne saradnje među državama članicama i temeljna ljudska prava”, navodi se u izjavi povodom pisma koje je iz Ljubljane poslato Komisiji.

U Vladi Slovenije tvrde da su se Komisiji morali obratiti nakon što Hrvatska nije reagovala na više poziva da se postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima obustave, pa ni na nedavnu protestnu notu u vezi s tom problematikom.

Isto tako, u saopštenju povodom obraćanja Komisiji u Vladi Slovenije navode da je posredovanje koje sada traže od EK-a uvriježeno diplomatsko sredstvo traženja diplomatskog rješenja za neki spor preko treće strane i da je riječ o neformalnom, ali efikasnom postupku, kojim bi se konkretni spor, u zavisnosti “od dinamike pregovora”, mogao riješiti “u roku nekoliko mjeseci”.

Izvor: Aljazeera, Bankarstvo.rs

Check Also

Filip Makrid konkuriše za direktora podgoričkog Vodovoda

Preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo je javni konkurs za imenovanje izvršnog direktora preduzeća na period …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *