Naslovne strane dnevnih novina za 19. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Digitalizacija povećala BDP u regiji za dva odsto

U posljednjih deset godina proces digitalizacije doprinio je rastu BDP-a zemalja Zapadnog Balkana oko dva odsto, saopštio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, ističući da države regiona moraju bolje iskoristiti potencijale digitalne ere.

Crna Gora da nastavi konsolidaciju finansija i smanji sivu ekonomiju

Makroekonomske i fiskalna stabilnost Crne Gore su ojačane, ali su potrebni dalji napori za rad na izazovima i visokom javnom dugu, navodi se u novom Izvještaju o napretku Crne Gore. Evropska komisija ozvaničila je u utorak dokumente o rezultatima pregovora naše zemlje u pristupanju Evropskoj uniji, u kojoj se ističe da je “napravljen određeni napredak”, te da je država sada “umjereno spremna za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije”.

Privredna komora slavi 90 godina postojanja

Privredna komora Crne Gore obilježiće sjutra devet decenija postojanja dodjelom nagrada koje će uručiti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te Svečanom akademijom na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Duško Marković.

Dan

Vlada štiti Barovića, a ne Solanu

Vlada od 2015. godine nije uradila ništa po pitanju zaštite ulcinjske Solane, a dok se ne riješi pitanje vlasništva, ne može naći partnera ili investitora koji će doprinijeti zaštiti tog područja i ponovo pokrenuti proizvodnju, odnosno eksploataciju soli na tom području. Takođe, dok se ne nađe održivo rješenje za Solanu, Crna Gora neće zatvoriti poglavlje 27 zaštita životne sredine. To su, između ostalog, naveli predstavnici Evropske unije, nevladinog sektora i organizacija na četvrtoj Međunarodnoj konferenciji o zaštiti Solane.

Priprema terena za novog partnera

Činjenica da se novim predlogom ugovora Vlade i A2A otplata otkupa ackija Italijana završava 2020. godine, korespondira sa izbornom dinamikom, kao što sa time korespondiraju i nova zaduženja države i rast javnog duga kojima se uglavnom finansiraju ovi i slični projekti, kazao je za “Dan poslanik Aleksandar Damjanović.

Svi penzioneri da dobiju otpremnine

Bivši radnici Rudnika boksita traže da Vlada donese poseban zakon po kojem će isplatiti ogpremnine za radnike u metalskom sektoru koji su zbog stečaja morali da pođu u penziju. To su radnici Boksita, Metalca, Fabrike elektroda Plužine, jedan dio radnika ŠIK Javorka, Kombinata aluminijuma, Prerade i Kovačnice, kazali su za “Dan predstavnici penzionera Radivoje Knežević i Ismet Hodžić.

Pobjeda

Vektra Boka u plusu svega 2.300 eura

HTP Vektra Boka iz Herceg Novog prošlu godinu je završila u plusu svega 2.324 eura, što je preko deset hiljada eura lošiji rezultat nego godinu ranije. Prihod je bio 179.100, a rashod 176.800 eura.

Prijave do 30. aprila

Poreska uprava pozvalaje poreske obveznike da godišnju prijavu poreza na dohodak građana za prošlu godinu podnesu do 30. aprila. Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju objasnili su iz ove institucije.

Opštine pogrešno računale, Ministarstvo im vjerovalo

Državna revizorska institucija dala je uslovno mišljenje na raspodjelu sredstava opštinama iz Egalizacionog fonda za 2016. U izvještaju revizije, koju su sačinili članovi Senata DRI Zoran Jelić i dr Milan Dabović, se navodi da je utvrđeno da su pogrešna prikazivanja podataka materijalno značajna, ali nijesu ,,prožimajuće uticala na konačnu raspodjelu sredstava iz Egalizacionog fonda”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *