Priprema se ubrzan izlazak A2A iz EPCG

Dodajte komentar

Vlada je juče održala elektronsku sjednicu na kojoj je jedina tačka bila priprema terena za ubrzani izlazak italijanske kompanije A2A iz vlasništva Eklektroprivrede, nezvanično saznaje Pobjeda

Po ranijim najavama iz Vlade, italijanski partner bi trebalo da bude isplaćen za najviše dvije godine, a ne u sedam godišnjih rata po 35,7 miliona ili ukupno 250 miliona. Italijani u EPCG imaju 41,7 odsto akcija.

Pobjeda zvanično nije uspjela da sazna detalje ubrzane put opcije, ali se očekuje da danas Vlada izađe sa saopštenjem, nakon što se iskristališu i posljednji detalji.

Podsjetimo da su se uslovi za najavljivano ubrzanje put opcije stekli nedavnim usvajanjem rebalansa budžeta kojim je 70 miliona eura namijenjeno za isplatu dvije rate prve i najvjerovatnije sedme za otkup akcija A2A iz Elektroprivrede. Na taj način bi, kako je nedavno i najavila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, bilo uvećano vlasništvo države u EPCG na 69 odsto.

Opcija ubrzanog izlaska vjerovatno je potkrijepljena i protekle sedmice uspješnom emisijom crnogorskih euro obveznica na međunarodnom tržištu od 500 miliona eura.

Iz Vlade je i ranije saopštavano da je bolje da se za što kraći period završi s partnerstvom sa A2A nego čekati sedam godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *