Nema novca iz EU za Drugi blok Termoelektrane, razmatraju se nove opcije

Dodajte komentar

S obzirom na to da nije planirano da projekat izgradnje Drugog bloka TE u Pljevljima bude finansiran iz evropskih fondova, on se nije našao na jedinstvenoj nacionalnoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva ekonomije. Svakako, tvrde u resoru na čijem čelu je Dragica Sekulić, valorizacija pljevaljskih energetskih resursa ostaje Vladin prioritet.

Ranije je ministarka Sekulić saopštila da će se graditi Drugi blok Termoelektrane u Pljevljima a alternativno rješenje za ovaj projekat podrazumijevaće malo drugačija tehnička rješenja i drugačiju finansijsku konstrukciju od prvobitno planirane.

Pojasnili su da se jedinstvena nacionalna lista prioritetnih infrastrukturnih projekata sačinjava na osnovu Metodologije za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata. Metodologija je 2015. godine usvojila je Nacionalna investiciona komisija, a usklađena je kriterijumima koje propisuje Evropska unija po pitanju realizacije i finansiranja važnih infrastrukturnih projekata.

“U skladu sa Metodologijom, jedan od koraka u procesu kandidovanja projekata je i analiza ocjene stanja projekata (GAP analiza), u okviru koje se ocjenjuju tehnička i institucionalna spremnost, finansijska/ekonomska zrelost i društvena/ekološka zrelost predloženih projekata. Prema pomenutim kriterijumima izvršeno je rangiranje i usvojena konačna lista”, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Zaključuju da je cilj izrade pomenute Metodologije, a potom i jedinstvene nacionalne liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, da se kroz ispunjavanje nacionalnih i EU stanarda omogući pristup finansijskim izvorima-fondovima Evropske unije i ostalih razvojnih finansijskih institucija.

Podsjećamo da je u martu potpisan ugovora za izradu Idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja između Elektroprivrede Crne Gore EPCG i STEAG Energy Services, kao i ugovora za rekultivaciju deponije Maljevac između Ministarstva finansija, Ministarstva održivog razvoja i turizma i EPCG.

Tada je ministarka Sekulić saopštiila da je EPCG dostavila Ministarstvu ekonomije svoje viđenje alternativnog rješenja Drugog bloka Termoelektrane.

„Ono na šta smo se svi zajednički fokusirali je ekološka rekonstrukcija prvog bloka TEP i sagledavanje kompletnog termoenergetskog kompleksa u Pljevljima. Dakle, rekonstrukcija prvog bloka TE ni na koji način ne isključuje izgradnju Drugog bloka TE, ali u svakom slučaju isključuje postojeće tehničko rješenje koje je bilo u prethodnom periodu planirano. To znači-da, Drugi blok će se graditi, ali neće se graditi na način na koji je bilo prvobitno planirano, jer postojanje prvog bloka zahtijeva drugačije tehničko rješenje drugog bloka”.

Projekti iz energetike koji su se našli na jedinstvenoj nacionalnoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata su korišćenje hidropotencijala slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski dio interkonekcije Italija Crna Gora-Srbija – BiH, jadransko-jonski gasovod, ekološka rekonstrukcija termoelektrane sa toplifikacijom Pljevalja, unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i napajanja turističkih regija energijom.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *