Među milionima Facebook korisnika kojima su ukradeni podaci je 2.7 miliona Evropljana

Dodajte komentar

Facebook je juče u 18 sati poslao obavještenja profilima 87 miliona  korisnika, među kojima je i 2.7 miliona građana EU-a.

Ovaj podatak otkrila je Evropska komisija u petak, nakon što je u četvrtak naveče Facebook podijelio nove podatke o broju zahvaćenih korisnika s povjerenicom EU-a za pravosuđe Verom Jourovom, javlja portal Euractiv.

Kompanija je to učinila u odgovoru na pismo koje im je povjerenica poslala 23. aprila, u kojem je zatražila objašnjenja o prikupljanju i neovlaštenom korištenju podataka u političke svrhe od strane kompanije Cambridge Analytica.

Portparolka Facebooka otkrila je da je Cambridge Analytica prikupila podatke od milion i 79 hiljada u Velikoj Britaniji, daleko najviše od svih zemalja članica EU-a. Sljedeća po broju zahvaćenih korisnika je Njemačka, s 309 hiljada korisnika.

U Italiji je zahvaćeno 214 hiljada korisnika, u Francuskoj 211 hiljada, u Španiji 136 hiljada, a u Rumuniji 112 hiljada. U ostalim zemljama taj je broj manji od sto hiljada, a među njima je i Hrvatska s 21.517 korisnika, više nego u Finskoj, Slovačkoj ili Sloveniji, kao i drugim manjim zemljama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *