Naslovne strane dnevnih novina za 7. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

NOVI PLANOVI ZA BORBU PROTIV DEVASTACIJE PROSTORA

Naknadama za uređenje građevinskog zemljišta i gradskom rentom, lokalne samouprave dobiće mehanizam redovnog i pouzdanog punjenja budžeta, kako bi planirali i projektovali investiranje u unapređenje gradske infrastrukture. Crna Gora uskoro će dobiti dva nova dokumenta Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije i njima će biti poništeni svi do sada doneseni prostorni planovi na različitim nivoima, uključujući i one posebne namjene za zaštićene oblasti.

OSIGURAVAJUĆA DRUŠTVA ZARADILA 5,5 MILIONA EURA

Osiguravajuća društva koja posluju na crnogorskom tržištu prošle godine su, prema preliminarnim rezultatima Agencije za nadzor osiguranja, ostvarila ukupnu dobit od 5,5 miliona eura. U plusu nije bio jedino Atlas life, koji je početkom ove godine i prekinuo djelatnost čime su njegova prava i obaveze po osnovu ugovora o osiguranju prenijeta na Grawe osiguranje.

Otkriveno 95 falsifikovanih novčanica

Centralna banka Crne Gore (CBCG) u prva tri mjeseca ove godine evidentirala je 95 komada falsifikovanih novčanica. “Od navedenog broja falsifikovanih novčanica, najveće učešće imaju apoeni od 50 i 20 eura”, precizirali su iz CBCG.

Dan

Nema kupca

Na poslednjem oglasu za prodaju dijela imovine, koji je odbor direktora Vektra Boke raspisao 8. marta, nije bilo zainteresovanih kupaca. Vrijednost imovine je procijenjena na 8,1 milion eura. Predsjednik odbora direktora Vektra Boke Milić Popović je kazao da se niko nije javio iako već peti, šesti put ponavljaju oglas.

Arapi u minusu 5,4 miliona

Firma Adriatik marinas, koja gazduje marinom Porto Montenegro, završila je 2017. godinu sa neto gubitkom od 5,4 miliona eura, čime je ukupan nepokriveni gubitak tog društva dostigao 57,8 miliona eura. Tako je firma koja gazduje tivatskom marinom petu godinu zaredom završila sa višemilionskim minusom.

Privredu ne obnavlja onaj koji je uništio

Ako se uporedi koliko građana ima niža primanja od minimalne potrošačke korpe za četvoročl anu porodicu, od 626 eura, onda se može reći da u Crnoj Gori živi 90 odsto siromašnih građana, ocijenili su iz Radničke partije. Sve priče aktuelne vlasti o Evropi i ispunjavanju evropskih normi su u funkciji obmanjivanja, kako naše, tako i evropske javnosti. Crna Gora se ovakvim standardom jedino može mjeriti sa afričkim zemljama.

Pobjeda

Od nafte i gradnje zaradili 59 hiljada

CMC, kompanija kojaje 95 odsto u vlasništvu kompanije Čelebić i Toma Čelebića prošlu godinu je završila u plusu 59.474 eura, što je oko 34 hiljade eura lošije nego godinu ranije. Kompanija se bavi maloprodajom naftnih derivata i investiranjem u gradnju stambeno poslovnih objekata.
Prihod kompanije bio je 12,3 miliona, a rashpod 12,05 miliona.

Pola miliona u plusu

Dobit HTP-a Primorje na kraju prošle godine iznosilaje 505,45 hiljada eura, dokje 2016. bio 1,89 miliona eura u minusu. Poslovni prihodi HTP Primorje na kraju decembra iznosili su 2,94 miliona i bili su 31,8 odsto veći nego u uporednom periodu. Rashodi su smanjeni 14,6 odsto na 2,84 miliona. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi dostigli su 1,14 miliona, materijala 420,5 hiljada, a amortizacije i rezervisanja 271,23 hiljade. Ostali poslovni rashodi iznosili su 653,66 hiljada eura.

Rješenje za obeštećenje čeka još 3.084 zahtjeva

Još 3.084 zahtjeva za restituciju, odnosno vraćanje ili obeštećenje oduzete imoivine čeka rješenje i njihova vrijednost se ne može procijeniti do okončanja procesa. Od ukupno 1.565 konačnih rješenja, čija je vrijednost 224 miliona eura, u novcu je do sada isplaćeno 34 miliona, a u obveznicama 100 miliona eura rekli su Pobjedi iz Ministarstva finansija komentarišući ocjenu Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) da Zakon o restituciji nije zadovoljio zahtjeve većine oštećenih gradjana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *